Select Page

Strategija je dobra podloga za sustavni razvitak

Strategija je dobra podloga za sustavni razvitak

U strategiji razvitka posuškog kraja navedeni su brojni prirodni potencijali koji mogu doprinijeti snažnom razvitku cijelog posuškog kraja, pa i šire.

Neka su seoska područja ostala bez stanovnika ali se kreće s nekim projektima za oživljavanje tih krajeva. Tako je i u MZ Podbila. Naime, jako raseljena Podbila sustavno nastavlja s ulaganjima radi razvitka ruralnoga turizma, poljoprivrede, osobito vinogradarstva i medarstva te arheološka istraživanja. Raseljeni se redovito vraćaju svome kraju, što tijekom vikenda ili kako bi u njemu proveli ljetne godišnje odmore. Četvrtu godinu za redom u sklopu „Posuškog lita“ Podbiljani organiziraju Etnofest. Program se svake godine obogaćuje novim sadržajima tako je ove godine održana svečanost otkrivanja spomenika braniteljima nestalim i poginulim braniteljima iz 2. svjetskog i Domovinskog rata koji je postavljen u krugu Društvenog doma.

Pos-razvIM_pec_bih (800 x 600) Pos-razSmi_pec_bih

I u drugim mjestima se programski kreće naprijed s boljom infrastrukturom te obnovi osnovnih škola, cesta i svega što će razvijati ovaj kraj. U strategijskom dokumentu sve do 2032.godine, obuhvaćeno je gospodarenje svim resursima od značaja za gospodarski razvoj. Posuški krajevi imaju resurse mineralno rudnih sirovina i pašnjačkih površina. Vrijedi spomenuti i alternativne izvore energije vjetra i sunčanih sati. Tu je potencijal za razvoj građevinarstva, obrade metala i plastike te je stoga predviđeno više gospodarskih zona. Važno je napomenuti da je općina Posušje buduće čvorište opskrbe plinom Hercegovine i Srednje Bosne. Taj će plan definirati koridore plinovoda kroz prostor posuškog kraja. I u eko pogledu u Posušju se rade dobri iskoraci za zdraviji život a posebice je dobra vijest konačan početak rješavanja eko mrlje na lokalitetu Mokri dolac, podno gradske četvrti na Vojuši.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading