Select Page

Strože kontrole prelaska granice u RH

Strože kontrole prelaska granice u RH

Od 7. travnja na snagu stupa značajno postroženje kontrole ulaska u Schengen. Što to konkretno znači za hrvatske putnike koji će putovati u susjedne zemlje Europske unije?

Svi dokumenti i sve registarske tablice morat će proći kroz posebne skenere, što do sada nije bio slučaj. U policiji upozoravaju da će vrijeme čekanja na granici biti znatno dulje. Koliko? Znat ćemo za dva tjedna, kada počinju uskršnji praznici, što će ujedno biti generalna proba za turističku sezonu, piše Tportal.hr.

Zbog sve veće opasnosti od terorističkih napada od 7. travnja na snagu stupaju nova pravila za prelazak šengenske granice. S obzirom na to da Hrvatska još nije u šengenskoj zoni, stroža pravila itekako će osjetiti hrvatski građani koji budu prelazili slovensku, mađarsku ili pak talijansku granicu.

Iz Ureda glavnog ravnatelja policije za tportal kažu da je riječ o izmjenama odredbe članka 8. Zakonika o šengenskim granicama, koje se odnose na provedbu granične kontrole.

Što to konkretno znači za putnike koji će se nakon 7. travnja naći na navedenim granicama? Do sada su dokumenti i registarske tablice bili skenirani samo sumnjivim osobama. Od 7. travnja bit će skenirani svima. Ista pravila vrijedit će za nas kao državljane članice Europske unije, za građane trećih zemalja, ali i za građane zemalja šengenske zone, poput primjerice Njemačke. Dakle za sve.

Iz Ureda glavnog ravnatelja policije za tportal su potvrdili kako očekuju da će postrožene granične kontrole produljiti vrijeme čekanja na graničnim prijelazima. ‘Nadležna tijela Republike Hrvatske poduzimaju sve potrebne mjere i radnje, u skladu s pravnim okvirom, kako bi se vrijeme čekanja na provedbu granične kontrole svelo na najmanju moguću mjeru’, napominju.

Slovenci se spremaju za gužve na granici s Hrvatskom

Na novi režim već se pripremila i slovenska policija te je u srijedu imala konferenciju za medije na tu temu. ‘Svi putnici bit će provjereni prema tri baze podataka: Šengenskog informacijskog sustava (SIS II), Interpolove baze podataka i nacionalnih baza podataka pojedine države’, kazali su slovenski policajci, uvjeravajući javnost da će provjera trajati nekoliko sekundi. Isti će režim vrijediti i u vrijeme velikih ljetnih prometnih gužvi na granici između Slovenije i Hrvatske, napomenuli su u Ljubljani.

Sve one koji putuju u inozemstvo upozoravaju da prije puta provjere valjanost svojih dokumenata.

Meso zabranjeno, čak i ono iz sendviča?!

Mediji iz BiH raspisali su se pak ovih dana o strogim pravilima za državljane BiH koji putuju u zemlje Europske unije, a među njima je i Hrvatska.

Putnici moraju imati, prema pisanju portala vecernji.ba, između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU-a. U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati putovnice koje vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka.

Zabranjeno je prenositi meso, pa ni u sendvičima, i mliječne proizvode. Voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce su dopušteni, ali u ograničenim količinama.

vecernji.ba/t.portal

OGLASI

Loading