Select Page

Studenti iz Mostara predstavili trkaći bolid koji su sami izradili

Studenti iz Mostara predstavili trkaći bolid koji su sami izradili

Na Sveučilištu u Mostaru danas je predstavljen trkaći bolid FSRacing teama, koji su u potpunosti izradili studenti Fakulteta strojarstva i računarstva (FSR).

Studenti su u okviru projekta “Formula Student”, najvećeg natjecanja u području motornih sportova i studentskih inovacija u Europi, imali zadatak samostalno dizajnirati, izgraditi i marketinški razviti svoj jednosjedno trkaći automobil, odnosno bolid s kojim planiraju sudjelovati na natjecanjima u Europi. Bolid nosi ime “ammodytes” (lat. Poskok).

Svijetu pozitivno predstaviti svoj fakultet

Priča o trkaćem bolidu FSRacing teama stara je dvije godine kada su studenti FSR-a, Dejan Jurišić i Marko Jurić, došli na ideju da naprave trkaći bolid s kojim će sudjelovati na natjecanjima diljem svijeta te na taj način iu pozitivnom svjetlu predstaviti svoj fakultet, Sveučilište u Mostaru, grad Mostar kao i Bosnu i Hercegovinu.

“Dobili smo odobrenje od tadašnjeg dekana fakulteta, Milenka Obada, te smo krenuli s modeliranjem, zatim s traženjem sponzora koji bi financirali projekt. Nakon što su nam pomogli prikupiti sredstva, danas je veći dio posla urađen”, kazao je Jurišić.

Najveći sponzor FSRacing Teama bila je tvrtka Nsoft, čiji je predstavnik kazao kako im je drago da su bili dio ovog projekta, te da se nadaju da će u nastavku suradnje sa studentima napraviti još veći bolid.

Projekt vrijedan 50.000 KM trebat će pomoć sponzora, jer je ostalo još troškova koji nisu pokriveni, a to su naprimjer cijena sudjelovanja na natjecanjima koja se kreće od 1.000 do 2.000 eura, te troškovi puta i smještaja. Dejan i Marko, ipak, smatraju da će na natjecanju imati odličan bolid, napravljen s najmanje novca.

Sa ovim bolidom planiraju na ljeto ići na natjecanja u Austriji, Italiji ili Španjolskoj, pa do lipnja planiraju testirati i ispitati bolid koji mora proći zahtjevni tehnički pregled da bi mogao sudjelovati na jednoj od ovih utrka.

Uskoro najveći studentski projekt u BiH

Trenutno najveći problem je pronalazak karbonskih vlakana od kojih će se napraviti karoserije ovog bolida jer tako zahtijevaju standardi. U Bosni i Hercegovini nije moguće naći ovaj materijal pa će ga morati potražiti na inozemnom tržištu.

Sličan problem je i sa posebnim sigurnosnim pojasevima.

“Povezali smo sve dijelove do ovog procesa sklapanja i sad se napokon vidi trud našeg rada. Svi dijelovi na bolidu su naš produkt i jedinstveni su na svijetu. Mi smo to osmislili, modelirali i realizirali”, kažu konstruktori bolida.

Također upravljanjem bolida moći će se upravljati preko Android sustava koji će izraditi studenti računarstva FSR-a.

Bolid će nakon natjecanja biti eksponat i uspomena na Fakultetu strojarstva i računarstva u Mostaru. Dio FSRacing teama ove godine završava fakultet, a ostatak se nada da će biti novih mladih učenika zainteresiranih za ovaj projekt.

“Želimo da se ova priča nastavi te da buduće generacije naprave nove, bolje bolide”, kazali su studenti koji trenutno završavaju najveći studentski projekt u BiH.

OGLASI

Loading