Select Page

Studenti stižu u Mostar: Evo kolike su cijene stanovanja u pojedinim djelovima grada

Studenti stižu u Mostar: Evo kolike su cijene stanovanja u pojedinim djelovima grada

S novom akademskom godinom, u Mostar pristiže sve više studenata kako iz Bosne i Hercegovine ali i iz Republike Hrvatske.

Potražnja za stanovima svake je godine velika, a obzirom na mali broj dostupnih stanova za studente, cijena, sukladno velikoj potražnji, biva sve veća, piše prvi.tv

Tako otprilike i ove godine započinju studentske muke.

Ukoliko ste sami i tražite garsonjeru bilo gdje u približnom centru grada, u okolici Sveučilišta ili novog i starog tržnog centra, kako Mostarci zovu Ulicu Stjepana Radića ili Kralja Zvonimira, izdvojit ćete za nju od 250, 300, pa i do 350 konvertibilnih maraka.

Ukoliko ste pak sretnik, pa imate cimera ili cimericu i tražite jednosoban stan, opet u bližem centru grada, za jedan jednosoban stan izdvojit ćete od 400, pa sve do 600 konvertibilnih maraka.

Tako smo pretražujući oglasnike i Hercegovačko-neretvansku županiju mogli „ubosti” jednosobne stanove u blizini kolodvora, odnosno u novom kompleksu „Student city” i za 600 KM. Garsonjeru unutar ovog kompleksa, studenti će morati platiti oko 550 KM.

Naravno, ukoliko su stanovi na području Panjevine, Đikovine ili Balinovca, cijene su nešto manje. Jednosoban stan može se pronaći i za 300 ili 350 KM, ali većinom nisu potpuno opremljeni ili su opremljeni starijim stvarima. Dakle, nerenovirani i dotrajali.

U Splitskoj ulici dvosobni stanovi se kreću oko 600 KM, u blizini Sveučilišta, točnije u Omladinskoj ulici cijene dvosobnih stanova su također oko 550-600 KM.

Za noviju gradnju, mahom svi jednosobni stanovi su 400 KM, a gotovo je nemoguće pronaći jednosoban stan od 300 KM, a da nije u origradskim naseljima ili na spomenutim lokacijama poput Panjevine, Đikovine ili Ilićke ulice.

S druge strane, ukoliko se studenti odluče na stanove u prigradskim naseljima poput Zalika ili Rodoča, čak i trosoban stan, ili stan od 100 metara četvornih može se pronaći za 400 KM, možda čak i niže, za 300 KM.

Cijene, kao i svake godine do sada, u okolici Univerziteta Džemal Bijedić i na samoj „istočnoj” strani grada, manje su nego ovdje. Tako će jednosoban stan oni koji se odluče na lijevu obalu, plaćati oko 350 KM, a dvosoban 450. Naravno, riječ je o općenitim podacima. Cijene variraju u oba slučaja.

Netko će jednosoban stan pored Starog mosta platiti 600 KM, a netko će pak za popularni „Rondo” izdvojiti i do 700 KM, ovisno o onome što se nudi u cijeni i kakav je stan zaista.

Bilo kako bilo, Mostar, odnosno iznajmljivači stanova mogu zadovoljno trljati ruke, jer i ove godine pristiže velik broj studenata. Doduše, dosta ih je i otišlo, no pomama za stanovima, u gradu na Neretvi neće jenjati još (nadamo se) dugi niz godina. Pitanje je samo koliko daleko su iznajmljivači spremni ići s cijenama.

Također, velika pomama vlada i za popularnim „Stanom na dan”, koji se ispostavio kao odlična ideja. Stan na dan plaća se od 20 do 30 KM, i za mnoge iznajmljivače čak je i primamljivije od mjesečnog izdavanja stana.

abcportal.info

OGLASI

Loading