Select Page

Studenti Sveučilišta u Mostaru suglasni: „Isplativije živjeti u Mostaru“

Studenti Sveučilišta u Mostaru suglasni: „Isplativije živjeti u Mostaru“
Mostar kao grad koji je poznat po velikom broju studenata autobusnim linijama dobro je povezan sa svojim okolnim gradovima iz kojih dolaze studenti na Sveučilište u Mostar.

Studenti koje kilometri dosta dijele od Mostara nalaze se u težoj situaciji što se tiče plaćanja autobusnih karata, stoga lakši način vide u stalnom boravku u Mostaru. Studenti koji se pak nalaze bliže Mostaru koriste čak i osobne automobile pa im je stanovanje u Mostaru samim time suvišno.

S obzirom da  predavanja imam 2 do 3 puta tjedno i da još radim nikako mi se ne isplati živjeti u Mostaru pa dolazim sa svojim automobilom. Na taj način ne ovisim o autobusima i sama organiziram svoje vrijeme“, rekla je Maja Arapović, studentica politologije iz Čiluka.

Tema koja je itekako aktualna, kako među studentima tako i među njihovim roditeljima koji moraju biti spremni da školovanje svog djeteta prilagode svojim financijskim mogućnostima bila je potrebna da se istraži pomoću informacija javnog prijevoza koje posjeduju Autobusni kolodvori, cijenama goriva te nasumičnim odabirom studenata i njihovih mišljenja o tome koji im je način pristupačniji ili isplativiji iz njihovog osobnog gledišta.

Studenti koji dolaze iz mjesta bližih gradu Mostaru, poput: Čapljine, Međugorja, Čitluka i Širokog Brijega čija dnevna karta u jednom smjeru iznosi: Čapljina- 3,50KM, Međugorje- 3KM, Čitluk- 3KM i Široki Brijeg- 3,5KM  stoga je njihova dnevna karta među najjeftinijima te im cestovna udaljenost omogućuje kraću vožnju do fakulteta.

Za razliku od takvih studenata ostala skupina koja dolazi iz udaljeniijih gradova poput Livna, Tomislavgrada, Bugojna, Uskoplja, Travnika i Kiseljaka ne može si tako priuštiti čestu vožnju do Mostara pa isti biraju jeftiniji način a to je plaćanje stambenog smještaja.

Studenti, kao glavni akteri ove priče imaju različita mišljenja u skladu sa svojim iskustvima. Većina tih studenata nakon kraćeg razdoblja studiranja shvatila je da je lakši način konstantno boravište u Mostaru koje im ne oduzima mnogo vremena na samo učenje, pogotovo onoj skupini studenata kojima Mostar nije susjedni grad.

Drugoj skupini studenata koja se nalaze bliže Mostaru bolja je opcija vožnja, neovisno jel se radi o javnom prijevozu ili osobnom automobilu. Također, studenti ovisno o rasporedu predavanja prilagođavaju svoje boravište ili dolaske u Mostar jer sasvim je očigledno da ako imaju manji broj predavanja njihov se stalni boravak u Mostaru ne isplati.

„Stanujem u Mostaru i svaki dan imam predavanja pa smatram da svakodnevna vožnja predstavlja velik napor, uz to cijena karte je preskupa za studentski budžet“, rekao je Ante Pavlak, student prava iz Ljubuškog.

S obzirom da predavanja na fakultetima ovise prvenstveno o statusu studenata, svatko u skladu sa svojim vremenom, obavezama i mogućnostima prilagođava svoju vožnju ili boravak u Mostaru.

Ovisno o geografskoj udaljenosti, za postizanje boljih rezultata na fakultetima najbolja opcija je stanovanje u Mostaru, zbog još uvijek pristupačnih cijena stanova i naposlijetku zbog više vremena koje nije potrošeno na vožnju.

Studentski list / Tina Bule / Mateja Talajić

OGLASI

Loading