Select Page

SUD BIH ODLUČIO: Hrvatski branitelji iz Orašja pušteni na slobodu, vraćaju se obiteljima

SUD BIH ODLUČIO: Hrvatski branitelji iz Orašja pušteni na slobodu, vraćaju se obiteljima

Sud Bosne i Hercegovine pustio je na slobodu deset pripadnika struktura HVO-a koji u optuženi za ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Orašju, potvrdio je za Klix.ba odvjetnik Vlado Adamović.

Adamović je branio jednog od uhićenih Đuru Matuzovića, a kako je kazao, svi su pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

Određene su im sljedeće mjere zabrane:

– napuštanje mjesta boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih osoba da najmanje dva puta dnevno, nasumice, kontroliraju da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama) i zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava te zabranu korištenja osobnih iskaznica za prelazak državne granice);

– zabrana sastajanja s određenim osobama – međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa izvršiteljima, svjedocima Tužiteljstva BiH kao i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara;

Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog kaznenih postupka.

Podsjećamo, 31. listopada ove godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu Tužiteljstva BiH uhitili deset osoba zbog optužbe za ratni zločin.

Oni su se teretili da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca travnja 1992. pa do mjeseca srpnja 1993. godine.

Uhićeni su Matuzović Đuro (1952), Oršolić Ivo (1952), Oršolić Tado (1960), Dominković Marko (1962), Nedić Joso (1956), Baotić Marko (1948),Blažanović Marko (1955), Živković Mato (1964), Živković Anto (1969), Đurić Stijepo (1965).

vecernji.hr

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading