Select Page

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića

Sud BiH potvrdio je prvu optužnicu u aferi Gibraltar u kojoj se troje ljudi tereti za zloupotrebu položaja i primanje mita od 3,8 milijuna eura, piše novinska agencija Patria.
Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović optuženi su za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi.

Protuzakonita imovinska korist

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tijekom višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji sa Državnim tužiteljstvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, SIPA-om, Upravom za neizravno oporezivanje BiH i Financijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protiuzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

U optužnici se navodi da su, optuženi Prlić i Bakula kao članovi uprave JP HT d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM (blizu 3.389.226 eura), firmi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300 KM (62.532 eura), te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist – Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM (168.129 eura), a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM (195.892 eura), prenosi Slobodna Bosna.

Novac isplaćivan na brojne račune

Novac je isplaćen na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.
Odgovornost optuženih za počinjena kaznena djela dokazivat će se saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem blizu 100 materijalnih dokaza prikupljenih tijekom istrage.
Istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu izravno povezane sa ovim poduzećem, se nastavlja.
U akciji Gibraltar u oktobru prošle godine uhićeno je devet osoba.

Bljesak.info

OGLASI

Loading