Select Page

Sultan prijeti i Europi

Sultan prijeti i Europi

Kako je rekao predsjednik Erdogan, 20 milijuna Vijetnamaca pobijedilo je 200 milijuna Amerikanaca. Amerikanci i danas pate zbog vijetnamskog rata”, kazao je predsjednik Stranke nacionalnog pokreta Devlet Bahceli odgovarajući na pitanje o američkom oružju koje uništava turske tenkove u ofenzivi na sirijske Kurde. Bahceli ističe da je Erdogan upozorio kako će Turska nanijeti “pet puta veću bol i štetu SAD-u nego u vijetnamskom ratu”.

Kurdi su puno tvrđi orah

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu upozorio je da su odnosi između SAD-a i Turske došli do kritične točke te bi moglo doći do potpunog prekida diplomatskih odnosa između Turske i SAD-a. Naime, SAD naoružava Kurde koji ubijaju turske agresore u Siriji bez milosti. Nakon što je najavio rat Americi, Erdogan ga najavljuje i Europskoj uniji prijeteći oružjem Cipru, zemlji članici EU, zbog istraživanja plina u ciparskim vodama. “Nemojte misliti da su nam promakla istraživanja prirodnog plina u moru kod Cipra”, kazao je Erdogan upozorivši “one koji su prešli granice na Cipru i u Egejskom moru da se ne preračunaju”. Da Erdogan misli ozbiljno dokazuje i činjenica da su turski vojni brodovi koji sudjeluju u manevrima u Sredozemnom moru blokirali brod-platformu talijanske kompanije ENI da dođe do odredišta uz obalu Cipra radi početka potrage za plinom. Ciparski ministar vanjskih poslova Janis Kasulides potvrdio je da je bušotina blokirana na putu južno od Cipra i da čeka dalje instrukcije od matične kompanije ENI. Platforma je bila na putu da otvori probni izvor kod “bloka 3”, a to je područje jugoistočno od Cipra, za što je ENI dobio licenciju za istraživanje ispod morske površine. Cipar je 8. veljače priopćio da su ENI i njegov poslovni partner francuska kompanija Total otkrili potencijalno značajne rezerve plina u “bloku 2”, južno od toga otoka. Turska je protiv bušenja jer se, kako tvrdi Erdogan, time narušavaju prava ciparskih Turaka na resurse Cipra.

Na vrhuncu moći

Da će plin iz istočnog Sredozemlja postati novi geopolitički problem koji će izazvati sukobe dokazuje i činjenica da je Egipat još prije osam dana upozorio Tursku zbog najave istraživanja plina u moru istočno do Cipra, čime bi Turska povrijedila egipatska gospodarska prava u istočnom Sredozemlju. Radi se o najavi kršenja demarkacijskog sporazuma iz 2013. godine o pomorskom razgraničenju Cipra i Egipta koji regulira i pitanje istraživanja plina u tom području. Otkriće golemog “offshore” plinskog polja Zohr u egipatskim vodama istočnog Sredozemnog mora 2015. godine iniciralo je utrku više zemalja u istraživanju plina u tom području. Turska pak smatra da spomenuti sporazum, koji je potpisala službena ciparska vlada, nije uzeo u obzir interese ciparskih Turaka iz sjevernog dijela otoka. Egipat je na to zaprijetio da će odgovoriti, ako treba i vojno, na svaki turski pokušaj kršenja sporazuma. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je Tursku da izbjegava prijetnje i poteze protiv bilo koje članice EU. Analitičari vjeruju da je sultan Erdogan u sukobu s pola svijeta zbog unutrašnjopolitičkih ciljeva i parlamentarnih izbora iduće godine. Erdogan vjeruje da je na vrhuncu svoje moći i želi to iskoristiti te sazvati prijevremene izbore još ove godine jer mu se žuri da preuzme svu vlast bojeći se gubitka glasova na parlamentarnim izborima svjestan da oporba sve više jača.

vecernji.ba

OGLASI

Loading