Select Page

Sutina: Proslavljen zaštitnik župe – sveti Ante

Sutina: Proslavljen zaštitnik župe – sveti Ante

Župljani Sutine u Rakitnu proslavili su danas svoga zaštitnika, svetog Antu svečanom svetom misom u 11 sati u kapelici svetog Ante kraj župne crkve u Sutini. Svetu misu je uz koncelebraciju drugih svećenika predvodio don Neđa Krešić, župnik župe Neumski Gradac.

Don Krešić je u svojoj propovijedi istaknuo da nas trojedini Bog prati u svakoj misi, te da izabire svoje poslanike koji će na poseban način naviještati Njegovu Riječ. „Tako su mnogi nakon apostola ušli u zajednicu poslanika apostola. Neki su se posebno iskazali i ostavili pečat u povijesti ljudskog roda, a među njima je sveti Ante. U zajednici svetog Franje Asiškog želio je biti misionar. No, bolest ga je spriječila. Igrom slučaja, mada Bogu ništa nije slučajno, umjesto u Portugalu, završio je nakon Sicilije u Asizu i Padovi. Tamo se posebno iskazuje propovijedanjem Božje Riječi i svojim djelima. Sveti Ante je bio svjedok onoga što navješćuje. Zato su se mnoga njegova čudesa događala – jer je Riječ Božju naviještao ispravno i nadahnut Duhom svetim“, kazao je don Krešić.

Dodao je da sveti Ante želi da budemo njegovi nasljednici. „Ne samo da mu se utječu kada im treba pomoć u pronalasku nečega, a prstom ne žele pomaknuti“.

Don Krešić je kazao da smo svi pozvani na svetost. „Put svetog Ante nije bio lagan, bio je isprepleten iznenađenjima, nije mu bilo sve po planu. No, Bog je po njemu svoj plan ostvario. Prihvatimo i mi ono što nam je Bog namijenio. Svoj život živimo prihvaćajući u ljubavi Božjoj sve ljude i susrećimo ih s radošću“, kazao je don Krešić.

„Mnogi traže ovozemaljske ugođaje, a onda kada ih ne postignu uslijedi razočaranje. Zašto? Zaboravili smo na Boga, ali i na svece koje nam je Bog poslao kao primjer kako treba slijediti svjetlo“, kazao je don Krešić.

U svojoj propovijedi istaknuo je zanimljiv podatak da se jezik svetoga Ante nakon ovozemaljske smrti nije raspao kao ostatak tijela. „To nam daje poruku da moramo paziti na svoj jezik koji može nanijeti puno zla, ali može i donijeti riječ spasenja. Časteći svetoga Antu nastojimo sačuvati svoj jezik čist od grijeha i ružnog govora. Oplemenimo ga dobrim željama i riječima“, kazao je don Krešić.

Na kraju propovijedi je pozvao da nastojimo da naše obitelji budu vjerne kako bi kroz svoje poslove i pozive mogli izvršiti volju Božju, te da svoje pozive i poslove koristimo na opće dobro. „Molimo svetog Antu da nam pomogne naći put k tome – prema Bogu i zajedništvu“, zaključio je don Krešić.

Sveto misno slavlje iz Sutine izravno je prenosila i naša radijske postaja.

Na kraju se pridružujemo župniku Sutine don Slavenu Ćoriću koji je svim vjernicima koji nose ime današnjeg sveca čestitao imendan.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading