Select Page

Sve blagodati šipka

Sve blagodati šipka

Šipak ili nar je voće koje je oduvijek poznato kao simbol zdravlja i vječnog života. Ima jako antioksidativno djelovanje i mnoge zdravstvene prednosti. Djeluje protuupalno, antivirusno i antibakterijski.

Ovo voće puno malih sočnih sjemenki potječe iz Azije, no danas se uzgaja po čitavom Sredozemlju i Sjevernoj Americi. Nar je jedno od najljekovitijih voća zbog čitavog niza blagotvornih utjecaja.

U nastavku doznajte koje sve zdravstvene prednosti krije ovo sočno i ukusno voće.

Šipak štiti od prehlade

Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog okusa, šipak je vrlo posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B te folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži, pomažu u sprječavanju prehlade te sprječavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Šipak čuva srce i krvne žile

Šipak je odličan za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Smanjuje visoki krvni tlak, štiti srce, sprječava razvoj bolesti, regulira kolesterol i ubrzava proces uništavanja masnih naslaga sa stjenki krvnih žila.

Šipak pomaže u mršavljenju

Šipak je bogat vitaminom C i vitaminima B kompleksa (B2, B3 i B5). Osim ovih vitamina u šipku se mogu naći kalij i fosfor. Šipak ne sadrži puno kalorija i bogat je vlaknima. 100 g nara sadrži oko 83 kcal i 4 g dijetalnih vlakana. Šipak pomaže smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti, a pomaže i u regulaciji tjelesne težine.

Čaj od kore šipka odličan je protiv probavnih problema.

Šipak opskrbljuje tijelo vitaminima C i K

Sjemenke šipka su pune vitamina C i K. 100 g sjemenki nara sadrži 10,2 mg vitamina C i više od 16 mcg vitamina K. Vitamin C jača imunološki sustav, potiče zacjeljivanje rana, brine za zdrave desni te stimulira proizvodnju kolagena i elastina. Osim toga, vitamin C pospješuje apsorpciju željeza. Vitamin K u našem tijelu igra vrlo važnu ulogu jer čuva kosti i utječe na zgrušavanje krvi.

Šipak sprječava razvoj raka

Šipak je pun fitokemikalija koje imaju mnoge pozitivne učinke na zdravlje. Polifenoli imaju jaka antioksidativna svojstva, koja sprječavaju rast tumora i pridonose rastu i obnovi zdravih stanica u tijelu. Istraživanja su pokazala da je šipak odličan u sprječavanju razvoja raka dojke, prostate, debelog crijeva.

Zdravstvene prednosti šipka:

Snižava krvni tlak
Štiti od kardiovaskularnih bolesti
Štiti od raka
Štiti od moždanog udara
Sprječava prehladu i gripu
Ublažava kašalj
Ublažava probavne probleme

abcportal

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading