Select Page

SVEČANA CEREMONIJA DODJELE CERTIFIKATA ZA BFC SEE OPĆINE I GRADOVE ”ZAJEDNO ZA KONKURENTNIJU REGIJU”

SVEČANA CEREMONIJA DODJELE CERTIFIKATA ZA BFC SEE OPĆINE I GRADOVE ”ZAJEDNO ZA KONKURENTNIJU REGIJU”

24. travnja 2018. godine u Beogradu je održana međunarodna konferencija čiji je cilj stvaranje pozitivnog poslovnog ozračja na lokalnoj razini.

Uz sklopu ove konferencije održana je redovita godišnja skupština NALED-a, inače tvorca i nositelja Programa certificiranja gradova i općina BFC SEE certifikatom. Ovaj certifikat Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE) predstavlja onu općinu i grad koji se ističu kao područje povoljnog poslovnog okruženja, a općina Posušje prva je jedinica lokalne samouprave u Hercegovini koja je nositelj ovog certifikata. Konferencija je održana uz podršku Europske investicijske banke i Njemačke razvojne suradnje (GIZ). Središnji događaj konferencije bila je dodjela 17 certifikata JLS koja su kroz prethodnu godinu dana prošli strogi program certifikacije i uspješno usvojili planove reformi i smjernice za daljnji razvoj uz kreiranje dobre poslovne klime.

Promovirane jedinice lokalne samouprave dolaze iz pet država, i to: Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH, a načelniku Branku Bagi svečano je uručen certifikat za općinu Posušje. Certifikate su uručivali g. Jozo Bejić ispred Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, uz nazočnost premijerke Republike Srbije Ane Brnabić, H.E. Axela Dittmana, veleposlanika Njemačke, Sema Fabrizija, voditelja izaslanstva Europske unije u Srbiji, Miguela Morgada iz Europske investicijske banke (EIB), Saše Drezgića, koji je nazočio ispred Regionalnog savjeta za povoljno poslovno okruženje Republike Hrvatske, Spomenke Đurić, državne tajnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te ostalih ministara i državnih tajnika iz zemalja članica mreže BFC SEE.

FB_IMG_1524761032559

Ovaj certifikat podrazumijeva ocjenu standarda u sljedećih 10 područja:

Održiva strategija lokalnog razvoja
Funkcionalni Ured za lokalni ekonomski razvoj
Partnerski odnos sa privatnim sektorom
Učinkovit sustav izdavanja dozvola
Ažuran ekonomski profil i ekonomske baze podataka
Proaktivan pristup promociji investicija
Predvidljivi troškovi poslovanja i odgovorno upravljanje financijama
Dostupnost radne snage i usklađenost sa potrebama gospodarstva
Poticajna politika i mjere podrške poduzetništvu
Adekvatna infrastruktura i pouzdane komunalne usluge

Ovaj zahtjevni program za unapređenje uvjeta poslovanja i privlačenja investicija na lokalnoj razini općina Posušje je prošla u svibnju 2017. godine od kada je ponosni nositelj BFC SEE certifikata. O težini ispunjenja uvjeta ovog programa svjedoči i činjenica kako su mnoge općine i gradovi u Hercegovini pokušale dobiti ovaj certifikat, ali je danas Posušje uz Jablanicu jedini nositelj.

U sklopu stalnog sustava nadzora i uvođenja novih mjera za održavanje i podizanje razine standarda BFC SEE certifikata krajem mjeseca svibnja najavljena je nadzorna posjeta općinskoj administraciji. U sklopu najavljene posjete pred sve dionike javne uprave bit će postavljeni novi viši ciljevi u smislu učinkovitosti i transparentnosti. Isto tako, svi postavljeni ciljevi iz prethodne godine cijenit će se kao i upotreba mehanizma za njihovo postizanje.

FB_IMG_1524761029902

Općina Posušje poduzima sve u okviru svojih ovlasti kako bi se dogodile pozitivne promjene životnom standardu stanovnika naše općine. Kroz program i standarde koji se postavljaju BFC SEE certifikatom pokušava pomoći lokalnom gospodarstvu. Usklađivanje srednjih strukovnih zanimanja potrebama tržišta rada, izgradnja logističkog centra kao mjesta stvaranja i poticanja novih ideja, mjesta administrativne i stručne potpore novim, ali i postojećim poduzetnicima neke su od aktivnosti koje poduzima općina u tom pravcu. Sve navedeno potrebno je kako bi se podigao životni standard radnika u općini Posušje i mlade ljude navela da u Posušju vide svoju budućnost i ovdje ostanu.

Ovom prilikom načelnik Branko Bago istaknuo je: „Ponosni smo što je Posušje nositelj ovog certifikata, ponosni smo što smo među rijetkima koji su uspjeli ispuniti sve uvjete programa certificiranja. Do sada smo imali zavidnu suradnju s GIZ-om, UNDP-om, Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta i drugim stranim i domaćim institucijama, a upravo ta suradnja i standard koji se očekuje kroz realizaciju zajedničkih projekata olakšala nam je prolazak svih uvjeta programa certificiranja BFC-om. Istinski nositelj ovog certifikata su djelatnici Općine, javnih poduzeća i ustanova koji su svojim radom omogućili visoku razinu učinkovitosti, transparentnosti i ekonomičnosti svih postupaka u nadležnosti općine, te im se ovim putem za to i zahvaljujem. Isto tako svjesni smo odgovornosti koju smo prihvatili s dobivanjem ovog certifikata, svjesni smo da se javna uprava svaki dan nalazi pred novim izazovima i da se moramo prilagođavati i podizati standard pružanja javnih usluga prema gospodarstvu i građanima.”

Nadalje, Bago je naglasio: “BFC SEE certifikat uvjetuje uvijek veći stupanj učinkovitosti administracije što znači da će se u programu recertifikacije morati povećati učinkovitost od načelnika, preko svih općinskih službi do svih djelatnika pojedinačno. BFC SEE standard nameće jasno definirane sustave odgovornosti, ovlasti i nadzora nad radom administracije i općina će učiniti sve da općinske službe, poduzeća i ustanove budu u pravom smislu riječi servis građana i gospodarstva te da obranimo status općine s BFC certifikatom.“

OGLASI

Loading