Select Page

Svečana sjednica Hrvatskog planinarskog društva „Pločno“ i HGSS – a stanice Posušje

Svečana sjednica Hrvatskog planinarskog društva „Pločno“ i HGSS – a stanice Posušje

Svečana sjednica Hrvatskog planinarskog društva „Pločno“ i Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Posušje održana je ove subote, 11. veljače u planinarskom domu u Masnoj Luci. Oba društva svoj rad u proteklih godinu dana prikazali su kroz dvije video prezentacije koje su pokazale da je mnoštvo događaja tijekom prošle godine iza članova ova dva društva. One su pak pokazale da je mnoštvo posla iza ova dva udruženja – zanimljivo i pohvalno kazati, isključivo na volonterskoj snazi.

HPD Pločno

Kada su u pitanju planinarske ture, za članove HPD Pločno prošla godina je protekla prema planiranom rasporedu. 8. memorijalni pohod kroz Brinu u čast pokojnog Ikele, usponi na Čvrsnicu, Zavelim, Radovanj, memorijalni uspon na Prokos, uspon uz Ružički potok, uspon Ćurdinom stazom,… – samo su neke od odrađenih tura. „Oko tridesetak uspona je bilo u organizaciji našeg društva. Bili smo na vrhovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i imali smo uspon u Slovačkoj na Tatru. Pored toga, naši su članovi sudjelovali i na usponima naših prijateljskih društava. Ja bih pohvalio ovaj put našu mlađu ekipu, pogotovo Zvonimira Bešlića koji je većinu tih uspona organizirao i kao vodič vodio“, kazao je za naš radio Mario Bonić, predsjednik HPD „Pločno“ Posušje.

Pored uspona, planinari rade i na običježavanju i čišćenju staza i lokacija na području općine Posušje. „Protekle godine uređivali smo stazu duž kanjona Brine, jer tim djelom kiša redovito uništi stazu i skoro svake godine ju je potrebno popravljati. Čistili smo i prosjecali stazu sve do Oštrca. Na Šimića pećini smo obnovili stol i klupe za odmor. Tu smo stazu obnovili, proširili, očistili i markirali. Kroz Brinu smo stavili nove sajle i učvrstili postojeće. Uredili smo i stazu od Masne Luke do Pločnoga. U planu smo ove godine osposobiti i novu stazu. Riječ je os stazi koju smo zapazili tijekom prošle godine kada je bio požar na Čvrsnici. Nju ćemo također očistiti i markirati ove godine“, kazao je Bonić.

Upravo Požar koji je prošle godine opustošio 500 hektara Čvrsnice za domaće planinare je bio najteži zadatak. „To nam je bilo posebno teško. Baza je bila u kod nas u planinarskom domu. Požar je bio prvih dana na jako nepristupačnom terenu. Mi smo s naprtnjačama teškim 25 kilograma svakodnevno se uspinjali do vatre i gasili. Oko sat i pol smo imali pješačenja s naprtnjačama. Pomogli sam nam mnogi planinari iz Širokog, Mostara, Tomislavgrada, Novog Travnika,… Da nije bilo planinara onaj požar na vrhu se ne bi ugasio“, kazao je Bonić. Istakao je da je u tom vremenu Udruga Visit Blidinje organizirala jednu akciju skupljanja novaca za rad društva i tom prilikom za društvo je sklupljeno oko 3 200 maraka.

Središnji događaj ovoga društva svakako je skup planinara u Masnoj Luci koji se ove godine održao 15., 16. i 17. srpnja i održan je 23. put, u organizaciji HPD Pločno, a kako se u sklopu ovog skupa obilježava i memorijal „Ivica Plazonić“, u organizaciji sudjeluje i HPD Malačka iz Kaštela. „Ove godine skup je okupio oko 700 planinara i rekordan broj društava. Zanimljivo je kazati da je svaki naš skup i uspon prošle godine imao rekordan broj sudionika, a naših redovnih organizacija je ukupno sedam“, kazao je za naš radio Mario Bonić.

HPD Pločno je proteklih godina uložio velike napore u poboljšanje uvjeta u planinarskom domu. „Planinarski dom nam je uvijek prva tema. Protekle godine smo dosta radili na sadržajima unutar i oko doma. Dovršili smo treću etažu gdje su spavaonice i kupaonice. To smo završili u oćujku i onda smo krenuli u dovršetak etaže gdje je planiran restoran. Uspjeli smo razvesti instalacije, podno grijanje, estrih, osposobit sanitarne čvorove, oplatat rigipsom zidove gdje nam je ostalo još gletanje i krečenje. Radili smo i na vanjskom sadržaju, napravili smo dječje igralište sa ziplineom. Napravili smo i jednu kamenu česmu. Ove godine planiramo restoran završiti, a onda nam predstoji dovršetak kuhinje. No, nismo nigdje na proračunu i sve ovisi koliko ćemo biti uspješni u apliciranju na javnim pozivima“, kazao je za naš radio Mario Bonić.

HGSS – stanica Posušje

Još od 2012. godine kada je formiran HGSS – stanica Posušje obučeno je puno spašavatelja iz različitih područja spašavanja i taj broj iz godine u godine se stalno povećava. „U protekloj godini imali smo ukupno 20 akcija od kojih je najteža bila požar na Čvrsnici jer je trajao 15 dana. Svi naši pripadnici su tu bili i bili su najaktivniji. Imali smo akcije i na drugim područjima Bosne i Hercegovine i Hrvatske gdje smo pomagali tamošnjim društvima u potražnim akcijama i akcijama spašavanja“, kazao je Milan Jukić, pročelnik HGSS-a stanice Posušje.

Prošle godine ovo društvo je kupilo i jedno vozilo za svoje potrebe akcija spašavanja. „Na incijativu naših članova obratili smo se Udruzi gospodarstvenika Posušje i zahvaljujući najviše njihovim donacijama, oko 18 200 KM uspjeli smo kupiti vozilo za naše potrebe. Vozilo je Nissan patrol 2001. godište koje je po našoj procjeni najbolje za naše potrebe. Vozilo ćemo dodatno urediti kako bi nam moglo služiti dugi niz godina“, kazao je Jukić za naš radio.

Članovi HGSS-a Posušje stalno i kontinuirano obnavljaju obuke, vježbe i tehnike kopnenog spašavanja. „Upravo ulaganje u znanje i obuku smatramo najvažnijim za naš posao. Medicina gorskog spašavanja nam je najvažnija, jer svi moraju znati pružiti ispravnu pomoć unesrećenom. Stalno šaljemo naše članove na usvršavanje“, istaknuo je Jukić. HGSS stanica Posušje ima 24 obučena spašavatelja. „Na taj broj dobili smo prošle godine još četiri obučena spašavatelja. Ov godine očekujemo još tri ili četiri nova člana koji su prepoznali naš rad i žele biti dio nas“, kazao je Jukić.

Sve ove aktivnosti članova HGSS –a su na volonterskoj razini, stoga iz društva pozivaju da im se pridruži još ljudi kako bi mogli pružiti što kvalitetniju pomoć u hitnim i kriznim slučajevima.

radioposusje.ba 

OGLASI

Loading