Select Page

SVEČANO OBILJEŽAVANJE 32. GODIŠNJICE POSTROJBE HVO-A “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

SVEČANO OBILJEŽAVANJE 32. GODIŠNJICE POSTROJBE HVO-A “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

Udruga pripadnika postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane “Ante Bruno Bušić” 13. lipnja u Posuškom Gracu organizira svečano obilježavanje 32. godišnjice osnivanja Prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”.

Za 32. godišnjicu na blagdan svetog Ante u Posuškom Gracu program će početi svetom misom u 16 sati za poginule pripadnike Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”, koju će predvoditi fra Tomislav Crnogorac. U 17 sati je svečani mimohod do spomenika poginulim pripadnicima te polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Potom slijede prigodna obraćanja, nakon čega će biti upriličen domjenak i druženje.

Povijest ove postrojbe počinje početkom ožujka 1992. u Posuškom Gracu, gdje je, po zapovijedi generala Ante Zorislava Rose od 7. ožujka 1992., utemeljena prva profesionalna postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni. Na svakom bojištu, u svakoj operaciji, pokazali su što može volja, što može domoljublje i što može odlučnost hrvatskog vojnika u obrani i oslobađanju svake stope hrvatskih prostora. Ova postrojba odmah po osnutku krenula je na livanjsko ratište. Dana 13. lipnja prije 27 godina preorganizirala se i nastala je Pukovnija “Ante Bruno Bušić”. Pukovnija je djelovala na ratištima Livna, Mostara, Stoca, Uskoplja, Rame, Žepča, Bugojna, Travnika, Kupresa, Blagaja… Krajem 1993. Pukovnija se sa zapovjedništvom seli u Mostar, a potom i u Čapljinu. Do kraja reorganizacije postaje Prva gardijska motorizirana brigada. Činili su je bojnici iz 46 općina iz Hrvatske i BiH te deset europskih i američkih država. Poginulo je 106 pripadnika ove postrojbe, a više od 500 ih je ranjeno. 

OGLASI

Loading