Select Page

Svečano obilježena 31. obljetnica ratne brigade ‘Kralj Tomislav

Svečano obilježena 31. obljetnica ratne brigade ‘Kralj Tomislav

Program obilježavanja započeo je svetom misom za poginule i nestale hrvatske branitelje koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Božo Milić, nakon čega je uslijedila povorka ulicama Tomislavgrada s ratnim stjegovima.

Nakon svete mise do spomen-obilježja hrvatskim braniteljima krenuo je svečani mimohod.

Kod spomen-obilježja položeni su vijenci i još je jedanput Nebu upućena molitva za sve koji su se borili za našu slobodu. Kao što je fra Bože u propovijedi rekao – poljubimo prošlost kao stari kruh i ostavimo je, a s nadom pogledajmo u budućnost. Tada će biti dobra.

Nakon toga uslijedila je Svečana akademija u dvorani Kulturno-informativnog centra.

Svečanosti obilježavanja nazočilo je izaslanstvo općine Posušje predvođeno predsjednikom Općinskog vijeća Mariom Knezovićem te članovima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Posušje.

Dan Brigade kralja Tomislava i 32. obljetnicu njenoga utemeljenja vrlo je značajna i za branitelje iz Posušja. Naime, posuški branitelji su bili u sastavu ove brigade, odnosno 4. posuška bojna. Iz koordinacije braniteljskih udruga iz Posušja povodom obljetnice brigade kralja Tomislava ističu da je ukupno 21 pripadnik 4. posuške bojne koja je djelovala pod brigadom kralja Tomislava poginulo u ratu. Od toga broja 12 je poginulih, odnosno nestalih na Kupresu 1992. godine, te 7 pripadnika koji su život izgubili na Bokševici 1993. godine. Jedan je poginuo u Tomislavgradu, a jedan u Oklajnici.  Uz to, 11 branitelja iz Posušja je bilo zarobljeno na Kupresu 1992. godine, a koji su završili u kninskom logoru od kojih su mnogi ranjeni i ozlijeđeni.

OGLASI

Loading