Select Page

Sveučilište u Mostaru je europsko sveučilište s europskim studijima

Sveučilište u Mostaru je europsko sveučilište s europskim studijima

Sveučilište u Mostaru (SUM) u svakom je parametru europsko sveučilište koje, uz ostalo, ima europske studije od preddiplomskih do doktorskih te razvija novu strategiju u kojoj su na prvom mjestu studenti i njihova perspektiva, kazao je u utorak u Mostaru rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić.

– Put oko svijeta započinje prvim korakom i ja bih želio da maturanti taj korak naprave na SUM-u – istaknuo je Tomić u izjavi za medije tijekom završne smotre SUM-a.

Po njegovim riječima, znanje je danas dostupno, djeljivo i nešto što mogu svi steći bilo gdje studirali, a potrebno je samo imati motivaciju za to.

Rektor mostarskog sveučilišta pojasnio je kako će tijekom današnje završne smotre predstavnici SUM-a razgovarati s maturantima kako bi ih motivirali da studiraju na SUM-u i da steknu konkurentno znanje koje će im trebati u Europskoj uniji jer je BiH, kako je naglasio, zemlja koja pristupa EU.

Istaknuo je kako vjeruje da će mnogi maturanti izabrati SUM iz više razloga, kao što su znanje, prostor i troškovi studiranja.

smotra1

– Kada uzmemo te varijable u obzir mislim kako je SUM vrlo konkurentno i vrlo zdravo za studiranje i postizanje rezultata – kazao je Tomić.

Na upit novinara kako motivirati mlade da upišu studije na SUM-u rektor je ustvrdio kako je najvažnije da se mladi samomotiviraju jer, kako je istaknuo, svaka pobjeda počinje u glavi.

– Maturanti najprije moraju pobijediti sebe i iskoristiti jedan semestar te otići na međunarodnu razmjenu. Taj semestar će napraviti konkurentnu spremnost, on će im dati nove mogućnosti i znanja, a steći će i prijatelje s kojima će kasnije moći dijeliti svoje znanje i postizati veće i bolje rezultate – ocijenio je Tomić.

Govoreći o prednostima studiranja na SUM-u i onom što Studentski zbor može ponuditi studentima, predsjednik tog zbora Marko Džoić kazao je u izjavi za medije kako je Studentski zbor osigurao pohađanje 11 besplatnih tečajeva koji su bili dostupni svim studentima te kako na Sveučilištu postoje razni sportski i kulturni sadržaji.
– Samo na našem Sveučilištu svaki student može otići besplatno na kazališnu predstavu u sklopu projekta ‘Hrvatsko narodno kazalište za studente, studenti za HNK’ – kazao je Džoić.

Dodao je kako se na sveučilištu organiziraju i različite radionice.

– Pozivamo sve maturante da upišu studije na SUM-u. Ako imaju nekih dilema što da upišu mogu preuzeti našu besplatnu aplikaciju na kojoj će naći sve potrebne informacije – kazao je Džoić.

Inače, Sveučilište u Mostaru, u suradnji s nadležnim županijskim ministarstvom, organiziralo je smotru za buduće studente tijekom koje su se učenicima završnih razreda srednjih škola, i svim zainteresiranim, predstavilo Sveučilište: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Medicinski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Građevinski fakultet, Farmaceutski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Studentski centar i Studentski zbor.

Budući studenti danas su se mogli upoznati sa sveučilišnim programima, kao i uvjetima upisa.

Do sada je smotra održana u Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj, Srednjobosanskoj i Posavskoj županiji.

vecernji.ba

OGLASI

Loading