Select Page

Članovi HKUD „Fra Petar Bakula“ iz Posušja sudjelovali na 50. Vinkovačkim jesenima

Članovi HKUD „Fra Petar Bakula“ iz Posušja sudjelovali na 50. Vinkovačkim jesenima

U Vinkovcima je održan svečani mimohod 50. Vinkovačkih jeseni u kojem se ove godine okupilo više od 4000 sudionika.

Unatoč najavljenoj kiši održan je na vinkovačkim ulicama što se pokazalo kao pun pogodak. Naime, kiša je zaobišla Vinkovce u tome vremenu, a svi građani i ove godine imali su prilike uživati u šarenilu nošnji i prikazanih običaja iz cijele Hrvatske i inozemstva. Početak i kraj mimohoda označili su kuburaši Viteškog društva Svetog križa Lobor.

hkud fgra petar bakula 3

Prvo kulturno-umjetničko društvo u mimohodu bila je Grančica iz Đeletovaca, a ova čast ukazana im je jer su Đeletovčani do sada sudjelovali u svih 50 Vinkovačkih jeseni, dok su njihovi članovi bili jedni od utemeljitelja manifestacije 1966. godine. Osim folkloraša u mimohodu je prigodno sudjelovalo i 50 gajdaša, kao i brojni drugi gosti iz Hrvatske i inozemstva.

hkud fgra petar bakula 2

Među sudionicima bili su članovi HKUD „Fra Petar Bakula“ iz Posušja koji su, po tko zna koji put, na ovakvim i sličnim manifestacijama u najboljem svijetlu predstavili naš kraj i običaje uz ples, diple, gusle i gangu, neprikosnovenu kraljicu glazbenih žanrova Hercegovine.

12030267_877095602376350_8831424841791848208_o

Nakon mimohoda, sada već tradicionalno, sudionici su, uz posjetitelje, zaplesali Najveće kolo u kojem je, kako navode organizatori, zaplesalo oko 50.000 ljudi po cijelom gradu. Ove godine se po prvi put plesalo i na Slavonskom sokaku, na kojem se našlo desetak KUD-ova. Ipak, najveći broj folkloraša i najveće kolo zaplesano je na stadionu Cibalije gdje se našlo 50 kulturno-umjetničkih društava Po okončanju Najvećeg kola, na glavnoj pozornici u središtu grada započeo je drugi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora.

hkud fgra petar bakula 5

Posušje.net/vecernji.hr/Foto: Šokački portal

OGLASI

Loading