Select Page

SVEUČILIŠTE U MOSTARU: Otvoren laboratorij za automobilsku mehatroniku

SVEUČILIŠTE U MOSTARU: Otvoren laboratorij za automobilsku mehatroniku

Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave svečano je otvoren na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostar u okviru projekta “Unaprjeđenje sveučilišnog obrazovanja iz oblasti automobilske mehatronike”.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić kazao je da današnja postignuća otvaraju novu perspektivu i postignuća kako na Fakultetu tako i na Sveučilištu.

“Sudjelovat ćemo u svim projektima koji doprinose dizajniranju novog društva, društva perspektive i bolje budućnosti”, istaknuo je u rektor Tomić te dodao kako je ovo veliki dan za perspektivu studenta i znanje, koje, smatra, mora biti konkurentno ne samo u BiH već i šire.

sve-mo5

Cilj je projekta kvalitetno obrazovanje i usavršavanje budućih inženjera te razmjena iskustava između fakulteta i brojnih međunarodnih stručnjaka i tvrtki iz automobilske industrije.

U projektu je sudjelovala i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, čiji je predsjednik dr. Nevenko Herceg istaknuo kako je projekt rezultat sinergije između visokoobrazovnih institucija, prijatelja iz Njemačke, županijske vlasti i privatnog sektora. “To daje rezultat koji će najviše osjetiti naši mladi ljudi – studenti, ali i također uspjeh od koga će imati koristi i naše gospodarstvo.”

sve-mo3

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike prof. dr. Željko Stojkić naglasio je kako će studenti moći praktično koristit novu tehnologiju te rastaviti motor i vidjeti kako on radi. “Iskreno se nadam da će ovaj projekt pomoći kvalitetu i obrazovanju naših studenata, a kao rezultat toga naši studenti su na natjecanju formula postigli dosta visoke rezultate”, istaknuo je dekan Stojkić.

Projekt potpisuju Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH iz Njemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (njemačka vladina razvojna organizacija) i Mašinski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić”, pod pokroviteljstvom DeveloPPP.de, programu njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju.

sve-mo.ba

OGLASI

Loading