Select Page

Sveučilištu u Mostaru svečano uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji

Sveučilištu u Mostaru svečano uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji

Sveučilište u Mostaru uspješno je prošlo postupak institucionalne akreditacije te je tim povodom održana svečana akademija na Medicinskom fakultetu SUM-a.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić objasnio je iskorake i rezultate koji su utjecali na ishode akreditacije kroz integraciju, pravne akte, strategiju, obrazovanje, međunarodnu suradnju, znanost kao i kroz rad Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru.  Cijeli govor rektora Tomića na akademiji dostupan je na web stranici sum.ba. 

Sveučilište u Mostaru od deset kriterija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini potpuno ispunjava njih sedam, a tri su znatno ispunjena. Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije i dr. sc. Rašid Hadžović uručio je rektoru SUM-a Rješenje o akreditaciji naglasivši kako je ovo za županiju važan dan zbog institucionalne akreditacije. „Sveučilište je povećalo svoju vidljivost, a želim da vaša vidljivost bude i puno veća nego je sada“, istaknuo je Hadžović.

Predsjednik Studentskog zbora SUM-a Željko Perković kazao je kako je u proteklom razdoblju Zbor realizirao brojne aktivnosti te je obuhvatio sve aspekte studentskog aktivizma. „Maksimalno smo se trudili kako bi studentski život učinili kvalitetnijim, zanimljivijim i boljim. Jako je teško pobrojati sve aktivnosti, a još je teže naglasiti njihovu važnost za afirmaciju studentskih prava“, rekao je Perković te istaknuo kako u travnju planiraju organizirati humanitarnu večeru za studente SUM-a koji su slabijeg imovinskog stanja i kojima je otežano plaćanje školarine kako bi im pomogli u ostvarenju ciljeva te je apelirao na županije osnivače da povećaju sredstva za Sveučilište što bi za posljedicu imalo i smanjenje školarina.

Prije same svečane akademije, održana je i sjednica Senata te je jednoglasno usvojen novi Statut SUM-a koji odražava integracijske procese, ali je u svojem funkcionalnom dizajnu duboko decentraliziran i prilagođen optimalnim potrebama sastavnica. „Danas smo usvojili i Pravilnik o minimalnim uvjetima i postupku izbora u znanstveno-nastavna i umjetnička-nastavna i nastavna zvanja. Moramo naglasiti da smo tim pravilnikom postrožili izbor u znanstveno nastavna i umjetnička zvanja na Sveučilištu vjerujući kako će dodatan znanstveni rad afirmirati više i znanstvenike, ali i SUM“, kazao je rektor Tomić.

Osim toga donesena je odluka o nazivima sportskih terena na Sveučilištu te će svi sportski prostori imati u nazivu „sveučilišni“. Popularno Vojničko igralište tako će postati „Sveučilišni sportski centar“.

Svečana akademija i značajna sjednica Senata dokaz su kontinuiranog rada i izvrsnosti kojoj Sveučilište u Mostaru teži.

OGLASI

Loading