Select Page

Švicarska za Hrvate otvara tržište rada: Evo što sve traže i kakve su plaće

Švicarska za Hrvate otvara tržište rada: Evo što sve traže i kakve su plaće

Za hrvatske državljane Švicarska otvara svoje tržište rada. Hrvatski radnici bit će izjednačenih s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je prije nekoliko dana na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.

U Švicarskoj je već više od 28 000 hrvatskih radnika

Prema službenim podacima, s 31. prosincem 2020. godine 28.324 hrvatska radnika boravila su u Švicarskoj, što je 6000 više u odnosu na prethodnu godinu. Taj broj čini tek 1,9 posto državljana Europske unije koji žive u Švicarskoj, u kojoj su oko četvrtina stanovništva, od sveukupno 8,5 milijuna stanovnika, emigranti, poiše Index.hr.

Za zemlja ima nisku stopu nezaposlenosti, između 4 i 5 posto. Većina zaposlenih radnika u zemlji posjeduje relativno visoku razinu obrazovanja i specijalizirana je, što u biti omogućava zemlji da nudi vrhunske poslove s višim plaćama, a često jamči i višu razinu produktivnosti i učinkovitosti.

Radna dozvola potrebna je hrvatskim državljanima čak i ako žele raditi kraće od tri mjeseca.

Švicarska se, prema službenim podacima, trenutno bori s nedostatkom kvalificiranih radnika u sljedećim područjima: inženjering, financijske usluge, IT, farmaceutika. Ugostiteljstvo također teško zapošljava osoblje i traži radnike. Na švicarskom tržištu rada naročito su traženi maturanti i diplomanti s vještinama i kvalifikacijama u ovim područjima.

Prema švicarskom zakonu, većina radnika može raditi najviše 45 sati tjedno, iako većina ljudi ima 40-satni radni tjedan, od ponedjeljka do petka.

Svi švicarski zaposlenici imaju pravo na najmanje četiri tjedna plaćenog odmora godišnje, a mladi do 20 godina imaju pravo na pet. Prosječna godišnja plaća u Švicarskoj je 112.605 švicarskih franaka bruto, što je oko 800 tisuća kuna.

Osoba koja radi u IT sektoru u Švicarskoj obično zarađuje oko 124 tisuće švicarskih franaka bruto godišnje. Plaće se u IT sektoru, ovisno o zanimanju i vještinama, kreću od 64.500 švicarskih franaka bruto, što je najniži prosjek, do 203.000 švicarskih franaka bruto, što je pak najviši prosjek. 

Zürich i Ženeva se redovito ubrajaju među najskuplje gradove na svijetu, ali tome bi, barem djelomično, trebale biti protuteža visoke plaće u zemlji.

Najam jednosobnog stana u Zürichu košta oko 2000 švicarskih franaka mjesečno. Dodajte ovome troškove života od 1500 švicarskih franaka, te privatno zdravstveno osiguranje, koje se mjesečno plaća oko 300 švicarskih franaka. Život u Genevi je skoro pa podjednako skup, dok su stanovi nešto povoljniji i Baselu i Bernu.

VL

OGLASI

Loading