Select Page

Tehnološki park Posušje: Naprednim tehnologijama do razvoja lokalnog gospodarstva

Tehnološki park Posušje: Naprednim tehnologijama do razvoja lokalnog gospodarstva

U Fondaciji Tehnološki park Posušje održan je Dan otvorenih vrata. Prilika je bila to da se gospodarstvenicima i zainteresiranim pojedincima demonstrira zajednički projekt HERAG-a, Sveučilišta u Mostaru i Općine Posušje, a čija je svrha edukacijom omogućiti primjenu novih sofisticiranih tehnologija u proizvodnji, te time bolju konkurentnost na tržištu.

To je u uvodnom govoru naglasio i načelnik općine Posušje Ante Begić„U okviru Dana otvorenih vrata, aktivnost koju smo namijenili našim gospodarstvenicima, posebno onim iz sektora metala i plastike, ima za cilj da iz prve ruke saznaju sve mogućnosti koje nudi ovaj naš Logistički centar, odnosno Tehnološki park, s ljudima koji djeluju u njemu. Važno je raditi na stvaranju takvog sustava kroz koji će sinergijski djelovati obrazovne institucije i gospodarstvenici u cilju osposobljavanja za realni sektor. Drago mi je da smo se ovdje danas sastali kako bi vam naši profesori imali priliku iz prve ruke pokazati što sve ovdje mogu napraviti, odnosno izraditi određene rezervne dijelove za strojeve u tvorničkim pogonima, te tako skratiti vrijeme i ovisnost o nabavki iz drugih zemalja.“

Načelnik se dotakao i procesa dvojnog obrazovanja, koji se već provodi u Logističkom centru, a čiji je cilj kroz konvencionalno obrazovanje i praksu stvoriti kadrove konkurentne na tržištu rada, ocijenivši ga iznimno korisnim i zdravim projektom kojeg treba nadograđivati.  Također je zahvalio partnerima, Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike i dekanu Stojkiću, na opremanju IT laboratorija u Posušju, te HERAG-u i ravnatelju Luburiću na partnerstvu u projektima.  

Radoslav Luburić, ravnatelj Heraga kazao je kako se kroz zajedničku suradnju nastoji biti servis poduzetnicima, srednjim školama za dualno obrazovanje te servis visokoškolskom obrazovanju. Zbog toga su i nabavljeni strojevi i prateća oprema. No na tome se neće stati. Luburić je najavio nastavak aplicirana na pozive i projekte, jer ovakva tehnologija za par godina će biti zastarjela te je stoga nužno pratiti korak s vremenom i inovativnim idejama.

Događaju su nazočili i predstavnici Udruge gospodarstvenika općine Posušje, na čelu s predsjednikom Damirom Vicanom, te su tijekom prezentacije aktivno sudjelovali s konstruktivnim sugestijama.

Ponajviše o potencijalima nabavljene inovativne opreme, procesu edukacije radnika u sektoru metala i plastike  i benefitima  koje ona donosi govorio je dekan Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Željko Stojkić„Danas smo demonstrirali nekoliko tehnologija koje će se moći koristiti ovdje u Tehnološkom parku za potrebe lokalnih poduzeća i učenika iz srednjih škola. Radi se o visokoj tehnologiji, robotici, mjeriteljstvu korištenjem 3D laserske tehnologije, reverzibilnom inženjerstvu. Sve to može pomoći lokalnim poduzećima da budu učinkovitiji, ali i da mladi ljudi dobiju vrhunska znanja.“(…)“ U tehnološki park u  Posušju je posijano sjeme i ono se sad dobro zalijeva, daje rezultate. Krenula je edukacija za CNC operatere, ovdje se stvaraju uvjeti za nove edukacije, za pružanje novih usluga lokalnim poduzećima i nadam se da će to njima biti interesantno.“

Tijekom Dana otvorenih vrata prof. Stojkić i studenti napravili su demonstraciju daljinske komunikacije, odnosno upravljanja „robotskom rukom“ iz centra u Posušju prema laboratoriju u Mostaru kojom se mogu automatizirati proizvodni procesi. Također su pokazali način na koji se putem CNC strojeva u Posušju i na Sveučilištu u Mostaru mogu izraditi rezervni dijelovi za strojeve koji se koriste u proizvodnji plastike, i to čak bez pratećih specifikacija, zahvaljujući upravo naprednoj tehnologiji mjerenja i 3D laserske tehnike.

Današnja predstavljena inovativna rješenja, sudeći prema raspravi u kojoj su sudjelovali, izazvala su interes među proizvođačima iz srodnih industrija. Nadamo se kako će ovo biti prvi korak u procesu njihove implementacije, te da će biti faktor poboljšanja produktivnosti što  će na koncu doprinijeti jačanju lokalnog gospodarstva u sektoru metala i plastike.

OGLASI

Loading