Select Page

Thompsonu zabranjen nastup u Mariboru!

Thompsonu zabranjen nastup u Mariboru!

Policija u Mariboru je u ponedjeljak u zadnji tren zabranila održavanje rasprodanog koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona. Službeni razlog je zabrinutost za sigurnost uz napomenu da bi na koncertu mogla biti prisutna radikalna skupina Tomphsonovih obožavatelja iz inozemstva.

Taj razlog je samo paravan. U stvari je prodano samo 25 ulaznica u inozemstvu.

Zabrana u Mariboru prikazuje drugo lice vlasti u Sloveniji, koji iz ideoloških razloga ograničavaju slobodu izražavanja. kao u osamdesetim godinama, kada je na isti način u Mariboru zabranjeno nekoliko koncerata, među njima i Lačni Franz.

Istovremeno održavanje koncera Cece, udovice srpskog ratnog zločinca Željka Ražnjatoviča Arkana u Ljubljani za državu Sloveniju nije sporno.

Koncert se osim toga najavljivao tjednima. Znalo se gdje će se održati. Prodano je 1200 ulaznica. I onda ga se zabranjuje u zadnji čas.

Činjenica je da su neki ljevičarski novinari i mediji digli hajku, zatražili zabranu koncerta, rekavši da je pjevač na svojim koncertima, “poticao na mržnju, širio ksenofobiju, netoleranciju, neslaganje i otvoreno promicao neonacističke, ustaške i druge vrijednosti”.

Zvuči li vam poznato ova matrica dehumanizacije neistomišljenika?

Više medija, s upitnim novinarskim profesijama i kvalitetama u Sloveniji, izvršilo je pritisak na državne i lokalne vlade da zabrani koncert.

Zanimljivo oni nisu naveli konkretne slučajeve lošeg ponašanja pjevača i publike na koncertima (kao što su video, citirajući kontroverzne riječi i tekstove, i slično), ali su optužbe izrečene.

Optužbe se svode uglavnom na pozdrav „Za Dom Spremni” u kojem pjevač započinje kultnu pjesmu “Čavoglave” koja je nastala tijekom Domovinskog rata i još uvijek je iznimno popularna među hrvatskim braniteljima i domoljubima.

To je stari hrvatski pozdrav iz vremena srednjovjekovnih bitaka s Turcima, koji su kasnije usvojile ustaše u 2. svjetskom ratu, a od poratnih komunističkih vlasti je zabranjen. (Napomena: Nije točno da je Za Dom Spremni bio srednjovjekovni pozdrav, stari hrvatski pozdrav je bio tek samo “Za Dom”, dok je “Za Dom Spremni” ustaški pozdrav te je kao takav zabranjen”, no činjenica je da se u kultnoj pjesmi 90-ih isti spominje i nikada tijekom rata a i dugo nakon njega nitko ga nije sporio, kao dio te novije povijesti, i borbe za slobodnu Hrvatsku.)

„Osim toga, u svojim tekstovima Thompson ne izražava simpatije s ustaštvom ili nacizmom i fašizmom”, napisao je pjesme poznavatelj Thompsonove glazbe, Matej Hrastar .

Prema njegovim riječima, problem je u tome što Slovenci imaju velikih problema s domoljubljem i nacionalnim ponosa, zabrana koncerta je jasan znak našeg demokratskog deficita.

U središtu njegovih tekstova je u stvari samo veličanje Domovinskog rata i srodne vrijednosti: Ljubav prema domovini, patriotizam, domoljublje, Bog i kršćanske vjere, naglašava Hrastar.

„To ne znači da nekima smeta što Thompson pjeva pjesme hrvatskoga patriotizma. Ne, problem je patriotska pjesma kao takva “, napisao je autor bloga Cafe Hayek .

„Ljevičari u Sloveniji mrze sve što miriše na domoljublje, mrze sve pjesme koje slave žrtvu i borbu za vašu zemlju ili naciju”

Globalistička ljevca strahuje od Slovenije u kojoj bi Slovenci bili kao Thompson, te mislili o patriotizmu, slobodi narodu “.

Odluka vlasti da zabrane koncert Thompson je vidno uzrujala poznatog marketinškog stručnjaka iz Maribora Božidarja Novaka . „Punk u 80-ima je obješen, optužen je za fašistoidnost i zabranjen. Neki su zatvoreni. Mnogi od nas zlostavljani. Povijest se ponavlja kao farsa “, napisao je na Twitteru Novak.

On uspoređuje situaciju s komunizmom osamdesetih godina kada je Policijska uprava u Mariboru zabranila nekoliko rock koncerata, ili im je koncert uvjetovala promjenom teksta, uključujući i Lačnog Franca i druge punk bendove.

„Diljem zemlje prođe 400.000 migranata iz ratne zone bez dokumenata a 25 neidentificiranih posjetitelja koncerta iz EU je sigurnosni rizik “ policiji i razlog da zabrani koncert, na Twitteru upozorava libertarec Tomaž Štih.

Prema njegovim riječima, s takvim nerazumnim radnjama previše jeftino prokockan je ugled temeljnih institucija države – pravosuđa i policije.

Kao što je navedeno, oni su prvo pokušali sabotirati prodaju ulaznica za koncert Thompsona, nakon što je koncert rasprodan. Oni sada nemaju drugog načina osim represije za izbor.

Zabranu je komentirao i Thompson

Na prijedlog mariborske policije Upravna jedinica Maribor je zabranila koncert Marka Perkovića Thompsona u drugom najvećem slovenskom gradu. Odluka je već uručena organizatoru koncerta Milanu Trolu, koji sada ima mogućnost žalbe (koja ne odlaže zabranu) slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova, pišu slovenski mediji.

Thompson je zabranu koncerta komentirao u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV. S Thompsonom je razgovarao reporter Nove TV Mario Jurič. Intervju prenosimo u cijelosti.

Kako komentirate zabranu koncerta u Sloveniji?
Organizatori koji su nas pozvali dobili su dozvolu prije dva i pol mjeseca. Jučer je odjednom policija promijenila mišljenje. Nevjerojatno mi to djeluje, nekorektno, da ne kažem licemjerno.

Jeste li ljuti i razočarani?
Razočaran sam jer te etikete koje nam prišivaju nisu točne. Nije korektno s obzirom da se radi o ljudima koji žive i rade u Sloveniji. Nije korektno prema Slovencima koji bi došli na koncert, meni i bendu kojemu je napravljena velika šteta.

Je li ovo politički motivirano?
Može se iščitati da je politika sigurno uključena i to vjerojatno viša slovenska politika. Mi smo u kontaktu s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova i tražili smo da nas se zaštiti kao hrvatske građane koji žele raditi u Sloveniji. Dobili smo neke odgovore da će učiniti sve da do toga više ne dođe.

Mislim da je ovo previše, mislim da i vi znate da sam imao dosta problema kad se radi o mojim nastupima. Pritisci su tada bili drugačiji, ovo je prešlo svaku mjeru.

Slovenci kažu da radite podjele
Niti ja, niti moja publika, niti moja glazba, niti jedna moja izjava u javnosti nije ljude pozivala na nikakvu podjelu. Njihova tvrdnja da će tobože doći do nereda i kaznenih djela ne stoji. To me čudi. To da su moji fanovi širitelji mržnje, nacisti i fašisti ne stoji.

Premijer Plenković zatražio je od hrvatske veleposlanice da vidi o čemu se radi?
Očekujem od hrvatskih političara da učine nešto da zaštite mene kao hrvatskog građanina koji želi raditi u europskim državama te moju publiku koja se želi okupljati oko moje glazbe. Volio bih da hrvatskih političare objasne tezu da li prihvaćaju da smo mi nacisti fašisti i da li širimo mržnje.

Ulaznice su rasprodane. Hoće li se obožavatelji žaliti?
Već su se danas organizatori žalili. Očekujem da će prevladati razum i da će oni koji odlučuju o održavanju koncerta ipak donijeti odluku da ja i moja publika nismo ono što nam stavljaju na teret.

domovina.je/narod.hr

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading