Select Page

Tko je bio Helmut Kohl? Ujedinitelj Njemačke i Europe zaslužan za priznanje Hrvatske

Tko je bio Helmut Kohl? Ujedinitelj Njemačke i Europe zaslužan za priznanje Hrvatske

HELMUT Kohl, njemački kancelar od 1982. do 1998. godine, preminuo je s 87 godina u svom domu u Ludwigshafenu.

Takozvani “otac njemačkog ujedinjenja” odslužio je najduži mandat kancelara Njemačke, tijekom kojeg je predvodio kraj Hladnog rata, a u njegovo vrijeme je srušen Berlinski zid koji je razdvajao komunistički istok od kapitalističkog zapada.

“Najvažniji europski vođa kasnog 20. stoljeća”

Američki predsjednik George H. W. Bush opisao ga je kao “najvažnijeg europskog vođu kasnog 20. stoljeća”. Bio je kancelar tadašnje Zapadne Njemačke između 1982. i 1990. te ujedinjene Njemačke između 1990. i 1998. godine.

Predvodio je i stranku desnog centra, Kršćansko-demokratsku uniju, a njegov 16-godišnji mandat bio je najduži od Otta von Bismarcka.

Prisiljen pridružiti se Hitlerovoj mladeži

Kohl je rođen 1930. u konzervativnoj katoličkoj obitelji. Kada mu je bilo samo 10 godina, prisiljen je pridružiti se Hitlerovoj mladeži.

Političku karijeru posvetio je ponovnoj izgradnji Njemačke u okviru ujedinjene Europe nakon Drugog svjetskog rata. Kao kancelar ujedinjene Njemačke pobrinuo se da država postane središte Europske unije i pokrenuo je stvaranje Eura. Bio je osobito blizak s francuskim predsjednikom Francoiseom Mitterandom.

Završio u kolicima i oženio se 35 godina mlađom ženom

Njegova prva supruga Hannelore počinila je samoubojstvo 2001. godine zbog vrlo rijetke alergije na svjetlo, zbog koje je bila prisiljena živjeti u tami. S njom je Kohl dobio svog jedinog sina Waltera.

Nakon pada 2008. godine Kohl je završio u kolicima, a iste godine se oženio drugom suprugom, Maike Richter, koja je od njega bila mlađa 35 godina.

“Bio je veliki patriot i istinska bit Europe”

Njegovi politički saveznici odali su mu velike počasti nakon smrti.

“Jedna od najvećih sreća u mom životu bila je bliska suradnja s vrlo dobrim prijateljem na mirnom završetku Hladnog rata i ujedinjenju Njemačke unutar NATO-a. Helmut je bio čvrst kao stijena”, izjavio je George H. W. Bush.

Kohlov nasljednik Gerhard Schroeder opisao ga je kao “velikog patriota” te izjavio da će “ujedinjenje naše države i kontinenta zauvijek biti vezano za njegovo ime”.

Europske zastave u Bruxellesu spuštene su na pola koplja u njegovu čast. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je na Twitteru objavio:

“Duboko sam povrijeđen Helmutovom smrću. Moj mentor, prijatelj, istinska bit Europe, nedostajat će mi jako, jako puno”.

Naslijeđe okaljano financijskim skandalom u stranci

Kohlov san o ujedinjenoj Njemačkoj ostvaren je padom Berlinskog zida 1989., unatoč otporu svjetskih vođa, uključujući Margaret Thatcher i sovjetskog vođu Mihaila Gorbačova.

Nedugo nakon prekida dužnosti, njegova ostavština je okaljana financijskim skandalom u stranci koju sada vodi kancelarka Angela Merkel. Kohl joj je u početku karijere bio mentor i postavio ju je za ministricu.

“Moramo slijediti njegov primjer”

Europski vođe su izjavili da se EU mora nastaviti izgrađivati na njegovoj ostavštini. Talijanski ministar za europske poslove Sandro Gozi je na Twitteru objavio:

“Izgubili smo velikog vođu, iznad svega Europljanina s vizijom i hrabrošću. Nedostaje nam i nedostajat će nam. Moramo slijediti njegov primjer u novom ujedinjenju EU-a”.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel odao je počast “velikom njemačkom državniku i iznad svega velikom Europljaninu”.

Natjerao Britance i Francuze da priznaju Hrvatsku

Helmut Kohl je između ostaloga bio i veliki prijatelj naše države. Uz ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera, uspio je slomiti Britance i Francuze i natjerati ih da priznaju Hrvatsku.

Uz potporu Danske i Belgije tijekom rasprave u Luksemburgu 16. i 17. prosinca 1991., Genscher je uvjerio Veliku Britaniju i Francusku da odustanu od ideje očuvanja Jugoslavije i promijene stav o priznanju Hrvatske i Slovenije.

Helmut Kohl tako je zaslužan za slamanje dviju velikih sila koje je u samo jednoj noći dovelo do priznanja naše države.

index.hr
Foto: Wikipedia/Bundesarchiv/Engelbert Reineke

OGLASI

Loading