Select Page

Treća večer »VII. DANA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA«

Treća večer »VII. DANA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA«

Sinoć je u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu nastavljen molitveni program »VII. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«. Nakon sv. krunice koju su predmolili članovi Franjevačkog svjetovnog reda – trećari, započela je sv. misa koju je, kao i prethodne dvije večeri, predslavio don Tonči Matulić, uz sumisništvo fratara iz širokobriješkog samostana. Na sv. misi zadušnici pjevao je Zbor Sv. Nikole Tavelića iz područne crkve u Dobrkovićima, a misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su trećari.

Don Tonči je i ove treće večeri uputio snažnu i poučnu propovijed, koja se zacijelo urezala u srce i um svima koji su je čuli. Govoreći o ljudskom životu kao najdragocjenijem Božjem daru upitao se koji to razlog može opravdati ubijanje nevinih ljudi, tko je kome dao pravo da ubije ovih 12 fratara na Širokom Brijegu. Jer, Bog koji je dao život, nikoga nije ovlastio da nevinome oduzme život. To je mogla učiniti samo zločinačka ideologija.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje radove pristigle na Nagradni natječaj o pobijenim franjevcima, za uzrast odrasli. Prvu nagradu osvojila je Anita Martinac iz Mostara za rad »Samo je želio učiti«. Drugu nagradu osvojio je Franjo Kraljević iz Širokog Brijega za pjesmu »Bože, nek’ se nikad ne zaboravi«, a trećenagrađeni je Petar Vulić iz Splita za računalni uradak »Ranjena širokobriješka crkva, dne 7. veljače A. D. 1945.«

Također su jutros na Trgu širokobrijeških žrtava položili vijence i zapalili svijeće za pobijene izaslanstva grada Širokog Brijega, Zapadnohercegovačke županije, Hrvatskog ministarstva branitelja te Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat pri HNS-u BiH zajedno s Ministarstvom branitelja Zapadnohercegovačke županije i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH iz Mostara. Molitvu za pobijene predvodio je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

posusje.net

OGLASI

Loading