Select Page

Trump obustavio sva putovanja iz Europe u SAD zbog koronavirusa, a ovo su iznimke

Trump obustavio sva putovanja iz Europe u SAD zbog koronavirusa, a ovo su iznimke

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je na 30 dana obustavio sva putovanja iz Europe u SAD kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u SAD-u. Zabrana će se primjenjivati od petka u ponoć po američkom vremenu

“Da novi zaraženi ne bi ušli u našu zemlju, obustavit ćemo sva putovanja iz Europe u SAD-e u idućih 30 dana”, rekao je Trump u srijedu navečer u televizijskom obraćanju u Bijeloj kući. Poručio je i da se ograničenja putovanja ne odnose na Ujedinjeno Kraljevstvo , gdje je do sada potvrđeno 460 slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Bijela kuća je nakon Trumpova govora precizirala da se zabrana odnosi na sve države članice Schengenske zone. To znači da je Irska isključena iz te zabrane jer nije jedna od 26 zemalja Schengenske zone, kao ni Bugarska, Hrvatska i Rumunjska.
 

Trump je poručio i da prati situaciju u Kini i Južnoj Koreji u kojima epidemija, čini se, jenjava, te će razmotriti ublažavanje restrikcija na putovanja prema tim državama.

U SAD-u je potvrđeno 1135 oboljelih od koronavirusa, a umrlo je 38 osoba.

Trump je najavio i planove za osiguravanje milijardi dolara pozajmica malim poduzećima kako bi se zaustavio učinak koronavirusa na američko gospodarstvo. Pozvao je i Kongres da donese velike mjere poreznih olakšica kao dio “agresivnog i sveobuhvatnog napora” za borbu protiv tog virusa.

“Usmjeravamo svu snagu savezne vlade i privatnog sektora kako bismo zaštitili američki narod”, rekao je Trump.

OGLASI

Loading