Select Page

WHO sazvao izvanredan sastanak, prvi od početka epidemije

WHO sazvao izvanredan sastanak, prvi od početka epidemije
Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priopćio je da će danas okupiti stručnjake Odbora za izvanredna stanja kako bi tri mjeseca nakon proglašenja globalne zdravstvene opasnosti od koronavirusa procijenili razvoj pandemije.

Suočen s kritikama da je UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi loše reagirala na pandemiju virusa SARS-CoV-2, Tedros Adhanom Ghebreyesus je još jednom podsjetio na sve mjere koje je WHO poduzeo od siječnja te je objavio da će “ponovno sazvati Odbor za izvanredna stanja kako bi procijenili razvoj pandemije“.

Posebno oštre kritike stižu iz Sjedinjenih Država koje su s 400 milijuna dolara godišnje bile najizdašniji donator sve dok predsjednik Donald Trump nije prekinuo financiranje WHO-a.

Washington agenciji UN-a zamjera da je prekasno oglasila uzbunu kako ne bi uvrijedila Kinu, a postupanje Pekinga nakon izbijanja epidemije propituje i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Australija pak traži pokretanje neovisne istrage o izbijanju pandemije i djelovanju WHO-a glede upravljanja krize.

Ovo je prvi put od 31. siječnja, nakon proglašenja globalne opasnosti zbog širenja koronavirusa izvan Kine, da Tedros Adhanom Ghebreyesus ponovo saziva Odbor za izvanredna stanja.

On tvrdi da će WHO dokazati “transparentnost” u svom djelovanju te je opet pozvao na “jedinstvo na nacionalnoj razini i solidarnost na globalnoj razini” jer virus može nanijeti više političke, ekonomske i društvene štete od bilo kojeg terorističkog napada”.

(Hina)

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading