Select Page

Trump proglasio pobjedu

Trump proglasio pobjedu

Još uvijek se broje glasovi nakon izbora u SAD-u.

Trump vodi u nekim ključnim državama kao što su Pennsylvania i Ohio, a Fox News piše kako je sasvim sigurno pobjednik i na Floridi.

Iako će idućih dana dolaziti glasovi poslani dopisnim putem, Trump je jutros na Twitteru napisao kako je ovo velika pobjeda.

“Velika pobjeda. Obratit ću se javnosti večeras”, piše Trump. To bi značilo da će se uskoro obratiti s obzirom na to da je u SAD-u večer.

“Pokušavaju ukrasti izbore. Nećemo im dopustiti da to učine. Ne može se glasati nakon što su birališta zatvorena”, kazao je Trump. 

Prvo su se pojavili članovi Trumpove obitelji, a onda je za govornicu izašao i sam Donald Trump.

“Hvala vam puno”, rekao je Trump na početku.

“Hvala američkom narodu, milijuni su glasali za nas danas, a velika skupina ljudi pokušava ih obezvrijediti i nećemo to dozvoliti. Spremali smo se za slavlje i sad je sve otkazano”, rekao je.

Trump prvo nabrajao ključne države u kojima je dobio

“Građani ove zemlje izašli su na izbore u rekordnom broju, dobili smo Floridu. Dobili smo Ohio, Teksas. Jasno je da smo dobili i Georgiju, tu nas ne mogu uhvatiti. Isto tako dobili smo i Sjevernu Karolinu, ni tu nas ne mogu uhvatiti. Imamo šanse i u Arizonu i netko je proglasio da je to pobjeda za Bidena, i to je moguće… Ali i tamo ima glasova koje bismo mogli dobiti i to bi se moglo okrenuti. Ali to nam ne treba. Postoji šansa da ćemo i to dobiti, radi se o malom broju glasova. Ali najvažnije od svega, pobjeđujemo u Pennsylvaniji, i to velikim brojem glasova”, rekao je Trump, nakon čega je prekinut gromoglasnim pljeskom

“U toj državi vodimo za 600.000 glasova, a izbrojano je 64% glasova. Nemoguće nas je uhvatiti i zato će prednost i porast. Dobivamo i u Michiganu, i to za puno, za gotovo 300.000 glasova, 65% glasova je prebrojano. Vodimo i u Wisconsinu. Maloprije sam pričao s guvernerom Teksasa, koji mi je čestitao. I rekao mi je: ‘Usput, što se događa, ovakvo nešto još nisam vidio.’ Dobili smo i Michigan”, rekao je. 

“Dobili smo ove izbore, ovo je prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju”

“I kad uzmete sve te države koje smo dobili večeras i margine s kojima smo dobili. I odjednom – što se događa s izborima? Znate što se dogodilo? Znali su da ne mogu dobiti i sad govore da idemo na sud. Od početka sam rekao da će poslati desetke milijuna glasova i ako ne dobiju, idu na sud. Florida je bila nevjerojatna pobjeda, Teksas, Ohio, tamo smo uvjerljivo dobili… Velika pobjeda i u Sjevernoj Karolini”, rekao je.

“Idemo na Vrhovni sud”

“I odjednom je sve stalo. Ovo je prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju. Iskreno, dobili smo ove izbore. Naš cilj je sada očuvati integritet naše zemlje. Ovo je velika prevara. Idemo na Vrhovni sud, ne želimo da nađu neke glasove u 4 ujutro i pridodaju ih. Ovo je tužan trenutak. Mi ćemo dobiti ovo. Što se mene tiče, već smo dobili”, rekao je.

Nema dokaza da je bilo prevare birača

Treba podsjetiti da nema dokaza da je na američkim izborima došlo do bilo kakve prevare birača. Glasovi u odlučujućim državama i dalje se broje, a milijuni glasova i dalje nisu prebrojani. BBC navodi kako je Trumpovo proglašenje pobjede nekredibilno. 

Trump je u govoru u Bijeloj kući ustvrdio da je pobijedio u Sjevernoj Karolini i Georgiji i da je vodstvo u Pennsylvaniji i Michiganu nedostižno. 

Nijednu od navedenih država američki mediji još nisu svrstali u njegovu kolonu zbog toga što još traje prebrojavanje dopisnih glasova. 

Ugledna agencija Associated Press objavila je na Twitteru kako još nije proglasila pobjednika predsjedničkih izbora jer nijedan kandidat nije osigurao 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobjedu.

I Biden se obratio javnosti

Oglasio se u međuvremenu i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden koji je i dalje optimističan u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora iako mu u ovom trenutku rezultati ne idu u prilog.

Biden se nakratko obratio svojim pristašama ispred kuće u Willmingtonu i ustvrdio da je na putu pobjede. “Zadržite vjeru, dobit ćemo ovo”, uzviknuo im je. 

U ovom trenutku po projekcijama i rezultatima, Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju – Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Biden najviše nade polaže da će u tri države tzv. “plavog zida”, Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima. 

U Wisconsinu Biden ima 47,4 posto glasova na 84 posto prebrojanih listića, u Michiganu je na 44,6 (64 posto prebrojanih), a u Pennsylvaniji na 42,2 (64 posto). U svima je trend da smanjuje razliku kako pristižu novi glasovi. 

OGLASI

Loading