Select Page

Tvrtke iz Federacije bi zbog poreza mogle preseliti svoja sjedišta u RS

Tvrtke iz Federacije bi zbog poreza mogle preseliti svoja sjedišta u RS

Ako federalna Vlada bude uvela oporezivanje dividendi, točnije dio dobiti dioničkom društvu koja se isplaćuje vlasnicima dionica, vlasnicima tvrtki, postoji mogućnost da se dio tvrtki iz FBiH preseli u RS jer tamo ne postoji oporezivanje dividendi, kao ni porez na kamatu., piše Večernji list BiH.

Takav scenarij najavio je direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u Gospodarskoj komori FBiH Željko Raguž, napominjući kako je Vlada FBiH u nacrtu Zakona o porezu na dohodak predložila uvođenje oporezivanja dividendi, prihoda od kapitalne dobiti, pa čak i kamata na štednju u bankama, što, prema Raguževim riječima, nisu dobra rješenja. On je kazao kako bi oporezivanje tih prihoda moglo prouzročiti prebacivanje sjedišta kompanija iz FBiH u RS.

– Predloženi zakoni destimuliraju štednju, destimuliraju investicije, a uvođenje oporezivanja dividendi negativno bi djelovalo na ionako zamrlo tržište kapitala – poručio je Raguž.
S njegovim stajališta slažu se svi vlasnici privatnih tvrtki te strani investitori koji traže od Vlade FBiH stimulirajuća zakonska rješenja i smanjenje davanja. Iz Udruge poslodavaca FBiH traže izmjenu zakona koji se odnosi na oporezivanje osobnog dohotka.

– U Zakon o porezu na dohodak tražimo da se uvedu tri stope, jako je bitno da se podigne na 1000 KM neoporezivi dio jer ljudi koji imaju plaću do 1000 KM teško da mogu nešto uštedjeti kada će sve što zarade plasirati u potrošnju, na to će se plaćati porez, više će se kupovati i otvarat će se nova radna mjesta – tvrdi Mladen Pandurević, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Spomenimo kako su od oporezivanja dividendi oslobođeni Centralna banka BiH, državne, federalne i županijske uprave te lokalne samouprave. Oporezivanja dobiti neće se primjenjivati ni kod zavoda, vjerskih zajednica, političkih stranaka, sindikata, komora, raznih udruga, dobrovoljnih vatrogasnih društava, turističkih zajednica, sportskih društava i saveza, zaklada, ustanova, humanitarnih organizacija, pravnih osoba kojima je posebnim propisima povjereno vršenje upravnih poslova iz nadležnosti tijela uprave i drugih pravnih osoba registriranih za obavljanje neprofitne djelatnosti u FBiH.

U pismu predstavnika Vijeća za strane investicije u BiH i Udruge poslodavaca FBiH, koje je nedavno upućeno na adresu Vlade FBiH, stoji kako ne smije doći do oporezivanja kamata na štednju u bankama, od plaćanja poreza treba izuzeti kapitalnu dobit i dividende, a na manje plaće i mirovine treba uvesti i niže porezno opterećenje… Po njihovu mišljenju, usvajanjem prijedloga došlo bi i do realnog fiskalnoga rasterećenja plaća iz gospodarstva koje su većinom ispod prosječne plaće u FBiH.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading