Select Page

USPJEH PROJEKTA “NATUR BOSNIA HERZEGOVINA”- POBOLJŠANA TURISTIČKA PONUDA BLIDINJA I SUTJESKE 

USPJEH PROJEKTA “NATUR BOSNIA HERZEGOVINA”- POBOLJŠANA TURISTIČKA PONUDA BLIDINJA I SUTJESKE 

Dvadeset malih proizvođača s područja Parka prirode Blidinje i Nacionalnog parka Sutjeska dobili su vrijednu opremu za jačanje malih lokalnih biznisa.

U okviru projekta AID 012003 – NaturBosniaHerzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj kojeg financira Talijanska agencija za razvojnu saradnju (Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo – AICS), a implementira talijanska organizacija CISP (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli) s talijanskim i bh. partnerima, Udruga za poduzetništvo i posao LiNK je realiziralo niz aktivnosti na razvoju poduzetničkih inicijativa unutar zaštićenih područja Park prirode Blidinje i Nacionalni park Sutjeska.
U sklopu projekta radilo se na jačanju poduzetničkih kompetencija unutar zaštićenih područja Park prirode Blidinje i Nacionalni park Sutjeska kroz realizaciju treninga Pokreni svoj posao po metodologiji Međunarodne organizacije rada, te dodjelu mini grantova vrijednosti do 5.800 KM za jačanje malih lokalnih biznisa u sektorima: poljoprivreda, ugostiteljstvo, smještaj, turističke usluge s ciljem poboljšanja i diverzifikacije turističke ponude u dva zaštićena područja.

Projektom smo udružili male proizvođače s područja Nacionalnog parka Sutjeska i Parka prirode Blidinje i omogućili da rade i urade za sebe ono što najbolje znaju, poručila je Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruge LiNK. U okviru projekta 20 malih proizvođača s područja Parka prirode Blidinje i Nacionalnog parka Sutjeska je prošlo kroz program izgradnje poduzetničkih vještina ”Pokreni i unaprijedi svoj posao”, dobilo grant podršku ukupne vrijednosti 30.000 eura za nabavku opreme, te mentoring s ciljem razvoja biznisa.

Prilike se u životu pružaju razne, ali se prava prilika pruži jednom u životu. I mi smo je iskoristili i sudjelovali smo u ovom programu, naglasio je Milan Gagović iz domaćinstva “Zdrava hrana Gagović” iz Foče.

Tragala sam dugo razmišljajući što učiniti i što uraditi, ali evo bez dileme kažem sebi – stvarno se isplatilo, poručila je Daliborka Grčić iz domaćinstva Grčić u Gacku.

Upravljanje zaštićenim područjima BiH u skladu s EU standardima

Cilj projekta ”NaturBosniaHerzegovina” bio je ojačati upravljanje zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU, s fokusom na zaštitu biodiverziteta i promociju njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje.

Projekt implementiraju: Talijanska organizacija CISP (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli), Nacionalni park Parco Nazionale d’Abbruzzo Lazio e Molise, Agencija Agenda 21, Centar za bionaturalistička istraživanja (Ce.S.Bi.N), Sveučilište Perugia (l’Università degli studi di Perugia), Institut za zaštitu i istraživanje ( l’Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale – ISPRA) , Udruga Visit Blidinje, Udruga Slow Food Trebinje – Hercegovina te Udruga za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Kroz realizaciju projekta ostvareni su značajni rezultati na jačanju upravljanja zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU, s fokusom na zaštiti biodiverziteta i promociji njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje.

Blidinje.NET/linkmostar.org

OGLASI

Loading