Select Page

Tvrtke u BiH u problemima pri nabavci repromaterijala

Tvrtke u BiH u problemima pri nabavci repromaterijala
Od 261 kompanije, koliko ih je sudjelovalo u nedavnom anketiranju o stanju zaliha sirovina, odnosno repromaterijala, gotovo svaka sedma navela je da je bez zaliha.

Pokazuje to anketa Vanjskotrgovinske komore BiH, u sklopu koje su se tvrtke u ogromnoj većini izjasnile da sirovina imaju na zalihama tek za jedan mjesec, dok je manje od deset njih navelo da im zalihe mogu biti duže od pola godine.

Kada je, recimo, riječ o prehrambenim proizvodima, proizvođači iz BiH se susreću s problemom pri nabavci ambalaže.

Problematičan je uvoz repromaterijala, odnosno materijala za pakiranje proizvoda, rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH, pišu Nezavisne novine.

Sudeći po informacijama kojima raspolažu, ambalaža nije jedini problem s kojim bi se mogla suočiti domaća agroindustrija.

U sljedećim mjesecima očekujemo pogoršanja i otežan rad u ovoj industriji s obzirom na to da je uvoz sirovina znatno otežan, a bh. industrija, poput mesoprerađivačke, mlinske industrije, proizvodnje ulja, šećera, hrane za uzgoj peradi i stoke, ovisna je od uvoza. Prema preliminarnom istraživanju koje je provela Komora, postojeće zalihe dovoljne su za proizvodnju sljedeća dva mjeseca, naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

U nezahvalnoj je poziciji i tekstilno-kožarska industrija, zaključuje se u presjeku stanja za prva tri mjeseca ove godine.

Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće je u potpunosti ovisna od uvoznih sirovina i repromaterijala koji ne postoje i ne mogu se nabaviti na bh. tržištu. Istovremeno, zapošljava između 35.000 i 40.000 radnika, pretežno ženske radne snage, naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Goran Račić, predsjednik Područne gospodarske komore Banja Luka, također potvrđuje da brojna poduzeća imaju problem s nabavkom sirovina, odnosno repromaterijala.

Imamo u ovom trenutku narušen sustav redovnog snabdijevanja sirovinama u gotovo cijeloj prerađivačkoj industriji. Sigurno je to jedna od otežavajućih okolnosti, zbog čega je očekivan pad u prihodima, rekao je Račić za Nezavisne novine.

Naveo je da se, recimo, bilježi da poduzeća iz oblasti tekstilne i kožarsko-obućarske industrije ne mogu osigurati repromaterijal.

Otežana je nabavka, kako je naveo, i materijala za građevinski sektor, poput fasada i stakla.

Podsjetimo, nedavno su i iz Udruge građevinarstva i industrije građevinskog materijala Gospodarske komore Republike Srpske upozorili da je onemogućena nabavka građevinskog materijala za rad na gradilištima, a znatno su više ulazne cijene onog materijala kojeg trenutno ima na stanju, na što, između ostalog, utječu i povećane transportne cijene.

Nedostatak je i repromaterijala u industriji građevinskog materijala, koji se nabavlja iz Hrvatske, Srbije, Poljske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije, a zanimljivo je spomenuti da je i Kolumbija jedan od dobavljača pojedinim gospodarskim društvima. Sve ovo onemogućilo je kontinuirani rad gospodarskih društava, rekao je Mile Petrović, tajnik ove udruge.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, većina tvrtki koja se izjasnila tijekom anketiranja navela je da koristi uvozne sirovine, odnosno repromaterijal, odnosno njih blizu 160.

Najviše ih sirovine uvozi iz Italije, potom iz Srbije, Njemačke, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Kine, Mađarske i Turske.

Odgovarajući na pitanje o načinu nabavke sirovina, odnosno repromaterijala, većina tvrtki je navela da ih izravno uvozi od proizvođača iz inozemstva.

Tvrtke iz BiH su se u ovoj anketi izjasnile i o zalihama vlastitih proizvoda, a velika većina ih je navela da ih ili nema ili ima za mjesec dana.

Na ovu anketu odgovarali su predstavnici tvrtki koje se bave brojnim djelatnostima, kao što su metaloprerađivačka, prehrambena, drvna, tekstilna i kožarsko-obućarska i tako dalje.

jabuka.tv

OGLASI

Loading