Select Page

U atmosferi prepunoj emocija održana promocija knjige Gradu podno Radovnja

U atmosferi prepunoj emocija održana promocija knjige Gradu podno Radovnja

U kinodvorani u Posušju sinoć je, 24. srpnja u sklopu Posuškoga lita 2018. održano predstavljanje knjige „Gradu podno Radovnja“ autora Ante Jukića Valinog. Riječ je o zbirci pjesama u prozi u kojima naš književnik donosi svoja sjećanja na djetinstvo i mladost u rodnom gradu, Posušju, u čijem je središtu odrastao. Analizu pjesama u knjizi u svojoj je recenziji obradila prof. Marijana Galić, koja potpisuje lekturu i korekturu knjige, čuli smo nekoliko recitacija pjesama iz zbirke dok je u glazbenom dijelu programa nastupio sastav Eterno.

Profesorica Marijane Galić svrstala je pjesme u četiri ciklusa: Gradu podno Radovnja, Stabla, Vrijeme i ostala priroda i Osjećaji. „Pjesnik progovara iz dubine duše, kao krik koji odlazi i koji se vraća: Kao hrast veliki još sam tu, umrijet ću tu, ali ne daj Bože da zapamtim kako će Posušje moje postati mjesto odlazaka tužnih, ali ne i povrataka radosnih“, izdvojila je između ostalih stihova profesorica Galić ističući kako je pišući stihove u prozi, koje u sebi objedinjuju osobine poezije i proze, Ante Jukić-Valin donio još jedan, posve novi književni i jezični izričaj maloga grada podno Radovnja.

Obraćajući se prisutnima koji su s punom pozornošću pratili program profesor Jukić je kazao: -„Čim čujem Radovanj prva asocijacija je moje rodno Posušje jer jedno bez drugog ne mogu. Radovanj i njegova kota simboli su našeg rasta, života, nadahnuća i opstojnosti. Radovanj je simbol umjetničkog savršenstva, naša želja za višim, boljim, ljepšim i uzvišenijim životom. Radovanj nebo dira pa je i ljudska želja za savršenim i nedostignutim uvijek prisutna i bit će tako sve dok je vrhova i ljudskih želja za vrhovima. Radovanj je naša Himelaja, naša dika i naš ponos. A Posušje naše u zagrljaju je njegovom pa i ono jednoga dana želi biti na vrhu. Uvijek treba čeznuti za boljim i višim bez obzira na prilike i neprilike“, kazao je autor dodajući kako je morao opjevati svoje mjesto htijući od zaborava otrgnuti male stvari koje nas okružuju.

Glazbeni sastav Eterno prekrasnim je i skladnim muziciranjem uveličao druženje uz knjigu „Gradu podno Radovnja“. Kako je ovo bila večer zavičajne poezije, među pjesmama koje smo čuli bila je „Zemlja dide mog“, uspješnica Meri Cetinić te dvije pjesme iz predstavljane zbirke. Riječ je o pjesmama „Grade moj“ i „Posuška“, stihove potpisuje Ante Jukić dok su Eternice zaslužne za aranžman.

Prije nego što je druženje nastavljeno uz domjenak, autor je zahvalio svima koji su pomogli pri objavljivanju i promociji knjige; tiskari Olovka Posušje, Općinskom načelniku Branku Bagi, cvjećarnici Nevena, svadbenom salonu Bagušić, slastičarnici Ruža i Binvestu, foto studiju Nada i svojoj obitelji.

Knjiga se po cijeni od 10 maraka mogla sinoć kupiti u prevorju kinodvorane, a dostupna je u Gradskoj knižnici kao i u našim knjižarama.

Naše Posušje nadahnuće je mnogim našim autorima, a možemo reći da je Ante jukić Valin neiscrno vrelo inspiracije pronašao upravo u našem kraju i vidicima što se od njeg pružaju, prekrasnoj prirodi kojom smo okruženi. Tako su i njegova dosadašnja djela protkana tom tematikom. Do sada je objavio djela: MOSTOVI (lirska proza, 2010.), LJUBIČASTI ŠIMŠIR (zbirka pjesama, 2010.), PROMENADA (kratke priče, 2012.), BIOKOVO DONEBESNO ( lirska proza, 2015.) i U HLADOVINI ORAHA BUDALAŠA (šira pripovijest, 2015.).

Radiiposusje.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading