Select Page

U Gracu proslavljen blagdan sv. Franje

U Gracu proslavljen blagdan sv. Franje

Blagdan je svetog Franje Asiškoga, utemeljitelja  franjevačkog reda i suutemeljitelja reda klarisa i jednog od najvećih svetaca katoličke crkve.  Posebno svečano je bilo u župi Posuški Gradac čiji je patron župe upravo sveti Franjo Asiški. 

Svečano misno slavlje na vanjskom oltaru župne crkve predmolio je u 11 sati vikar franjevačkog samostana u Mostaru, fra Ante Marić. On je u svojoj propovijedi pokušao povezati svetog Franju s nama, ističući razmatranja iz pojedinih dijelova Franjinog života. Poseban naglasak stavio je na Franjinu pjesmu koja je poznata pod nazivom Pohvale stvorova. Na poseban način je istaknuo sljedeću hvalu: „Hvaljen budi, Gospodine moj, po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje i podnose rado bijede života; blaženi koji sve podnose s mirom, jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.“ To su oni koji u miru, tišini svoje sobe, bez puno žaljenja podnose teškoće ovoga života, pouzdajući se u Boga, istaknuo je fra Ante.

Govoreći o ostavštini svetoga Franje, fra Ante je istaknuo i da je nakon više od 800 godina sveti Franjo prisutan. „Od večeri 3. listopada 1226. godine kada je napustio ovozemaljski život, sveti Franjo je sve prisutniji kako su godine odmicale. Evo i ovdje na ovom mjestu, 133 godine su prošle. Što vaš župnik reče: tu sveti Franjo ne poznaje nedjelju ili obični dan. Njegovi štovatelji tu uvijek dođu: to sam i sam osjetio“, kazao je fra Ante.

Govoreći pak o nekoliko činjenica iz života svetog Franje Asiškog, fra Ante je istaknuo da je nakon Umbrije i Italije, upravo Hrvatska bila zemlja koju je sveti Franjo prvo posjetio. Bilo je to 1212. godine, ubrzo nakon što je sveti Franjo od pape dobio dopuštenje za propovijedanje. „Prije više od 800 godina je bio u Hrvatskoj. Tu je posijao sjeme franjevaštva. Ono je izraslo u jednu predivnu biljku, jedno ogromno stablo franjevaštva koje je svoje grane raširilo u i kršu Hercegovine“, istaknuo je fra Ante. Svoju propovijed zaključio je svojim blagoslovom „da nam po zagovoru svetoga Franje, dragi Bog da čestit i blagoslovljen život u ovom vremenu i prostoru“.

Sveto misno slavlje u 11 sati iz župne crkve u Gracu prenosila je i naša radijska postaja.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading