Select Page

U idućih 15 dana nova Vlada Federacije BiH

U idućih 15 dana nova Vlada Federacije BiH

U idućih 15 dana nova Vlada Federacije BiH

SDA predložio Fadila Novalića za mandatara za sastav nove Vlade FBiH. Zvizdić za Vijeće ministara

Nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, izbora vodstava ovoga doma, te čelnika FBiH kreću razgovori HDZ-a BiH i SDA i njihovih partnera o sastavljanju Vlade FBiH, raspodjele resora, kako u Vladi FBiH tako i u Vijeću ministara BiH. Prema našim saznanjima, Bakir Izetbegović i Dragan Čović krajem tjedna bi trebali razgovarati u Sarajevu o nastavku formiranja vlasti.

Počinju razgovori

Ime mandatara za sastav Vijeća ministara je poznato, to je Denis Zvizdić iz SDA, a ime mandatara za sastav federalne Vlade SDA je odredio jučer. To je Fadil Novalić, poduzetnik iz Gradačca. Najveća bošnjačka stranka jučer je predložila Meliku Mahmutbegović iz Bugojna za potpredsjednicu FBiH. SDA očekuje stavove DF-a kada su u pitanju druge pozicije i raspodjela mjesta. Prema našim saznanjima, o ovome su razgovarali Izetbegović i Komšić već ranije, ali detaljni prijedlozi tek će se razmatrati. Čekalo se formiranje Doma naroda, izbor vodstva ovog entiteta pa će se razgovori sada koncentrirati na entitetsku i državnu vladu. Razgovori se otvaraju i s hrvatske strane, oko ministarstava te ljudi koji će u sljedećem mandatu biti u sastavu vlada. – Kada je riječ o pozicijama u Vladi FBiH, naš stav ostao je isti, pet ministarskih pozicija plus jedno srpsko. U Vijeću ministara BiH to su tri ministarska mjesta i četiri pozicije zamjenika. O resorima ću uskoro razgovarati s Izetbegovićem, izjavio je lider HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Stav da HDZ-u BiH pripadne minimalno šest ministarskih mjesta u budućoj Vladi FBiH je korektan prijedlog i u skladu s izbornim rezultatima, dodao je. Prema njegovim riječima, nova vlast mogla bi početi raditi do kraja siječnja. – Ako i bude kašnjenja 15-20 dana, opet ćemo imati rekordan rok uspostave vlasti na svim razinama i s te strane ne trebamo biti nezadovoljni – kazao je nedavno Čović.

Dogovor stranaka

Na sastanku Izetbegovića i Čovića otvorit će se pitanje ministarstava u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH te kojoj stranci će što pripasti. Na stolu će biti prijedlozi i jedne i druge strane o kojima će se iznijeti mišljenja i otvoriti razgovori kako bi se postigao konačan dogovor. Za sada je izvjesno da će biti niz novih imena u izvršnoj vlasti. Ako bude sve teklo prema planu, nova Vlada FBiH može se očekivati u iduća dva tjedna.

vecernji.ba

OGLASI

Loading