Select Page

U korizmenoj misijskoj akciji u Viru prikupljeno više od 1.000 KM

U korizmenoj misijskoj akciji u Viru prikupljeno više od 1.000 KM

U župi sv. Jure u Viru kod Posušja od početka drugog školskog polugodišta pa do Cvjetnice 20. ožujka 2016. trajala je misijska akcija, koja je intevizirana u korizmi, pod vodstvom vjeroučiteljice prof. Dragice Mikulić, koja djeluje u virskoj osnovnoj školi Franice Dall’era.

U ovoj Misijskoj sekciji nalazi se više učenika spomenute škole i žena iz župe, koji se sastaju svakoga tjedna po jedan put u župnoj dvorani gdje rade razne predmete: krunice, uskrsne ukrase, pisanice, a neke od žena kod kuće peku kolače i druga peciva… Oni prirede za prodaju i maslinove grančice što su ih darovali Marko i Mara Budimir iz Podbile, te Željko Mamić iz Mijakova Polja a nastanjen u Kaštelama.

vir_misijska_akcija_2

Za ovogodišnju Cvjetnu nedjelju nakupilo se toga podosta, te su nakon dviju svetih Misa u župnoj crkvi sv. Jure i u podružnoj crkvi sv. Ante u Podzavelimu nudili vjernicima te svoje proizvode, a prikupljeni novac poslat će posredstvom Misijske središnjice za gradnju dviju crkava u Zambiji, i to u Njoku i Navindi. Ovoga puta prikupili su 1250 KM.

Kada se ovako skuplja na više mjesta kod nas, a da ne govorimo diljem svijeta gdje žive i djeluju kršćani, onda se skupi sasvim dovoljno da se može podići crkva i ostale popratne zgrade uza nju, kao što je župni dvor, vjeronaučna dvorana, ambulanta, školska zgrada, športski centar, pučka kuhinja, uredi se okoliš, dovede se voda i drugo što je potrebno za život ljudi u tome tzv. trećem svijetu koji je uglavnom siromašan, i to materijalno, a duhom je vrlo bogat.

vir_misijska_akcija_3

Ovakve akcije su proročke geste kojima se potiču svi oni svjetski moćnici da malo porazmisle o ljudskim sudbinama, o toj očitoj neravnoteži između bogatih i siromašnih u ovome velikom svijetu koji se svakoga dana sve više smanjuje zbog izvještajne povezanosti, te po tome znamo gdje se i što zbiva i kako se što odražava na čovječanstvo u cjelini i ravnovjesje duha svih ljudi. Ovi proročki iskoraci doprinose razvoju religijske i vjerske svijesti koja se bavi čovjekom kao stvorenjem Božjim i njegovom sudbinom u ovakvim svjetskim odnosima.

Virski župnik don Ilija Drmić je zahvalan Bogu za sve svoje župljane koji se redovito uključuju u pozive na izgradnju novih crkava u Africi i drugdje gdje djeluju naši hrvatski misionari: svećenici, redovnici i laici, a posebno članovima Misijske sekcije u koju se mogu uključiti i mnogi drugi zainteresirani.

Posušje.net

OGLASI

Loading