Select Page

U OŠ Ivana Mažuranića u Posušju održana predavanja o zlostavljanju putem Interneta i društvenih mreža

U OŠ Ivana Mažuranića u Posušju održana predavanja o zlostavljanju putem Interneta i društvenih mreža

U osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Posušju ove srijede, 13. studenog 2019. održana su predavanja u obje školske smjene o temi zlostavljanja djece i mladih putem Interneta i društvenih mreža.

Riječ je o projektu koji provodi udruženje Novi put s ciljem podizanja svijesti o sve prisutnijoj problematici zlostavljanja djece s posebnim naglaskom na vrbovanje djece putem društvenih mreža od strane pedofila i drugih predatora koji se kriju iza lažnih profila. S obzirom na broj mladih Internet-korisnika kod nas s pravom se postavlja pitanje njihove sigurnosti na društvenim mrežama.

Prema iznesenim podacima na predavanju, djeca u BiH jako rano otvaraju Instagram profile, a već u šestom razredu pojedini imaju po 200 pratitelja, dok se u devetom razredu ta brojka penje i na 1000. Postavlja se pitanje po kojim kriterijima biraju pratitelje? Mogu li u tom uzrastu poznavati toliko ljudi? Jesu li svjesni opasnosti koja im prijeti objavljivanjem skoro svakog segmenta svoga života, a osobito prilikom prosljeđivanja fotografija? Tijekom predavanja dobili su odgovore na ova pitanja. Zoran primjer opasnosti uvidjeli su i kroz kratki film o vrbovanju putem društvenih mreža od strane kriminalne skupine koja se krila iza lažnog profila. Film je rađen prema istinitom događaju.

Posuški osnovci s punom su pozornošću pratili predavanja, a njihove reakcije pokazuju da su bila itekako korisna. Predsjednica udruženja Abida Pehlić pozvala ih je na oprez pri odabiru prijatelja i pratitelja i dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama zahvalivši školi na prijamu.

Udruženje Novi put sa sjedištem u Mostaru djeluje na području cijele BiH. Spomenuti projekt provodi uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Trenutačno je u tijeku u dvije županije HNŽ i ZHŽ. Uz suglasnost županijskoga Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa u našoj su županiji, uz Posušje, održana predavanja osnovcima u općini Grude i gradovima Široki Brijeg i Ljubuški.

radioposusje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading