Select Page

U ponedjeljak u BiH poskupljuje čak 26 vrsta cigareta!

U ponedjeljak u BiH poskupljuje čak 26 vrsta cigareta!

Ljubitelje cigareta očekuje neprijatno iznenađenje, jer u ponedjeljak poskupljuje 26 vrsta.

Poskupljenje će iznositi od 10 do 20 feninga, a iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH potvrđeno je da je rast cijena najavila Tvornica duhana Sarajevo, te da stižu “podebljani” cjenovnici i za brendove proizvođača “Reemtsma GmbH” Hamburg, te “Imperial Tobacco” Skoplje.

Primjera radi, umjesto dosadašnjih 3,50 KM, kutija cigareta Boss (Classic, Gold, Blue, Blue Slim Style) od ponedjeljka koštat će 3,70 maraka, prenose Nezavisne.

Kada je riječ o sarajevskim brendovima, Drina Gold i Drina Silver također će biti skuplje za 20 feninga, i koštat će 3,70 maraka, a između 10 i 20 feninga poskupljuje još 10 vrsta cigareta Tvornice duhana Sarajevo.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNO BiH, kaže da proizvođači i distributeri cigareta njihovu cijenu mogu povećati bilo kada u tijeku godine, s tim što u te nove cijene mora biti ugrađena akciza važeća za 2015. godinu, kao i pripadajući PDV.

To što ćete možda narednih tjedana kupiti cigarete po višoj cijeni nego što je to navedeno na akciznoj markici nije neuobičajena situacija.

“Svi koji prodaju cigarete proizvođača koji su povećali cijene moraju 1. lipnja popisati zalihe samo onih cigareta čija se cijena povećava, te da popisne liste dostave UNO BiH, a razliku akcize da uplate na jedinstveni račun UNO. Do isteka zaliha i pojave cigareta sa novim akciznim markicama na tržištu BiH, ove cigarete će biti prodavane po novim cijenama iako će biti obilježene starim akciznim markicama”, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, od akciza na duhan i duhanske prerađevine u četiri mjeseca ove godine ukupno je naplaćeno 258 milijuna KM, što je za 23 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

abcportal.info

OGLASI

Loading