Select Page

U Posušju izvedena dirljiva priča o Divi Grabovčevoj

U Posušju izvedena dirljiva priča o Divi Grabovčevoj

Sinjsko pučko kazalište i Franjevačka klasična gimnazija Sinj izveli su večeras u Posušju predstavu Diva Grabovčeva. Predstava je premijerno izvedena u Sinju 8. prosinca u povodu 181. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije i Sjemeništa u Sinju te je ovo prva izvedba nakon premijere.

Postava od 15 glumaca potrudila se prenijeti publici priču o ovoj, na daleko poznatoj ljepotici, djevojci predanoj svojoj vjeri i svome Bogu, koju je na Kedžari, na Vran planini ubio turski beg nakon što je odbila njegovu prošnju. Priča o Divi je, osim kroz glumačke dijaloge i monologe prenošena i kroz guslarske izvedbe.  

Radnja seže u 17. stoljeće i kroz predstavu se nastojalo prikazati događaje što vjernije, što su ovi glumci amateri i uspjeli. „Scenarij  je rađen prema tekstu fra Blage Karačića i maksimalno je ispoštovan, kako bi događaji bili prikazani što autentičnije“, kazao nam je redatelj Željko Viculin koji je zahvalio na lijepom prijamu u Posušju i publici koja se odazvala u velikom broju na predstavu. Koliko doznajemo za sada je dogovoreno niz gostovanja u Hrvatskoj i BiH. Nakon Posušja slijede Imotski, Zagreb, Vitez, Rama, Međugorje, Mostar.

Izvođenje predstave u Posušju omogućio je Grad Sinj, a riječ je o uzvratnom posjetu Posušju nakon što je brojno posuško izaslanstvo boravilo sredinom prosinca u Sinju gdje je potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između Grada Sinja i Općine Posušje. Predstavi je ove subote nazočilo izaslanstvo iz Sinja predvođeno gradonačelnicom Kristinom Križanac i gvardijanom Franjevačkog samostana u Sinju fra Antom Čovom.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i sama potječe s Kedžare te je istaknula kako je ponosna što su mogli pokloniti Posušju upravo  ovu predstavu. „Ovo samo znači da Općina Posušje i Grad Sinj nisu samo protokolarno potpisali Povelju o prijateljstvu, jer ipak jedna povijest nas veže od prije 641 godinu. Jednostavno je došlo vrijeme da tu platformu otvorimo, da otvorimo suradnju. Inače naši su ljudi povezani, naši Sinjani stalno su ovdje. Samo je možda trebao jedan mali vjetar u leđa, jedan pečat da budemo zajedno. Mi radimo isti posao, dijelimo vrlo slične živote, proizvodimo iste stvari“, kazala je gospođa Križanac najavljujući uskoro zajednički sajam na Blidinju.

Načelnik Posušja Branko Bago je zahvalio gospođi Križanac i Gradskom vijeću Sinja što su prihvatili inicijativu da se potpiše Povelja o prijateljstvu i suradnji između Grada Sinja i Općine Posušje, čime je uspostavljeno prvo prijateljstvo s jednim gradom/općinom kad je u pitanju Posušje. „Sinj smo odabrali iz poznatih razloga, jer se Posušje prvi put u pisanim dokumentima spominje upravo u Sinju. Bili smo gosti u Sinju. Sve je bilo na nivou. Ovo je neka vrsta uzvratnog posjeta Posušju. Ja se nadam da će biti više  druženje i suradnje kroz kulturne i športske događaje i gospodarstvo“, kazao je Bago.

Podsjetimo, naš posuški kraj od davnina je povezan sa Sinjskom krajinom, a prvi pisani trag imena Posušja iz godine 1378. veže se uz ovaj kraj.

Diva Grabovčeva je djevojka iz hrvatskog naroda, rimokatoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Kako legenda kaže, jednom prilikom kada je sa svojim prijateljicama bila na mjesnom bunaru, pored njih nailazi turski mladić Tahir-beg s Kupresa i odmah je zapazio lijepu djevojku. Od tada je često tražio razlog da dođe u Ramu i Varvaru kako bi susreo Divu. Tahirbeg se zaljubljuje u djevojku te ju je zaprosio. Diva, koje je prema legendi bila izrazito pobožna i odana katoličkoj vjeri, tu prošnju odbija jer se ne želi udati za Turčina. Nakon što je odbila njegovu prošnju, turski beg ju ubije. Diva je pokopana na Kedžari, na Vran planini mjestu gdje je ubijena. Njezin grob je označen. Od toga vremena do danas brojni hodočasnici dolaze na njezin grob i iskazuju počast. Svake se godine na prvu nedjelju u srpnju slavi spomendan njezinog mučeništva, kada se služi sveta misa kojoj prisustvuje tisuće hodočasnika.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading