Select Page

U Posušju otvoren Edukacijsko – rehabilitacijski kabinet „Maleni koraci“

U Posušju otvoren Edukacijsko – rehabilitacijski kabinet „Maleni koraci“

Edukacijsko – rehabilitacijski kabinet „Maleni koraci“ za djecu, mlade i odrasle osobe s poteškoćama u razvoju otvoren je u subotu u Posušju. Kabinet se nalazi u Ulici Ante Starčevića broj 2, a otvoren je na ideju i inicijativu edukacijskog rehabilitatora Marije Galić iz Posušja. Uz prijatelje, rodbinu, obitelj i blagoslov župnika iz Vinjana don Nedjeljka Krešića, kabinet je i službeno počeo pružati usluge osobama s poteškoćama u razvoju.

„U kabinetu će se pružati i zapravo se već pružaju različite usluge za djecu predškolske i školske dobi, ali i za odrasle osobe s poteškoćama u razvoju. Imamo različite radionice, terapije u smislu pokreta, glazbenih i likovnih terapija, socijalno- emocionalna podrška, rana intervencija, praćenje školskog programa… Nadam se da će svaki roditelj koji ima dijete s poteškoćama u razvoju tu uspjeti naći nešto za svoje dijete što mu odgovara. Moj rad će sigurno biti na korist djece, njihovih roditelja, a nadam se na kraju i našeg društva“, kazala je za naš radio vlasnica Marija Galić.

Fina motorika, grafomotorika, prebacivanje pažnje, orijentacija na papiru, prepoznavanje i imenovanje oblika, boja, povezivanje broja i količine, kratkoročno pamćenje, poboljšanje pažnje i koncentracije, podizanje samopouzdanja, osjećaja vrijednosti, poznavanje i jačanje vlastitih jakih strana,  vizualna percepcija, koordinacija oko – ruka, kognitivne funkcije, tehnika učenja Numiconom, grupne terapije, unaprjeđenje socijalno – emocionalnih vještina, stjecanje svakodnevnih vještina, pomoć u svladavanju školskog gradiva su sve skupovi radnji, tehnika i terapija koje se koriste u radu djece i odraslih s poteškoćama u razvoju u ovom kabinetu. Ono što je važno kazati je da svako dijete ili osoba dobiva potpuno individualan tretman prilagođen vlastitim potrebama.

Marija je za naš radio kazala i da joj je pomalo žao što ovaj kabinet otvara privatno. „Potrebe za edukacijskim rehabilitatorom su velike. Nažalost. I iako sad počinjem raditi privatno, ipak mi je žao što su brojni roditelji prisiljeni ove usluge plaćati. Svi roditelji koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju sve ove usluge bi trebali imati besplatno i na dlanu, jer to je osnovna zdravstvena skrb za njihovu djecu. Riječ je o toj ranoj intervenciji koja je stvarno iznimno važna i ključna. Mi u Posušju imamo jednog edukacijskog rehabilitatora u Centru za socijalni rad, no na ove potrebe, to je itekako premalo. Voljela bi da svaka institucija koja može zaposliti edukacijskog rehabilitatora to i učini kako bi svaki roditelj ovu uslugu imao besplatno“, istaknula je za naš radio Marija Galić. Upravo zato, pozvala je sve one koji imaju potrebu za ovom uslugom, a ne mogu je platiti, da se ipak jave u Edukacijsko – rehabilitacijski kabinet „Maleni koraci“, jer socijalno ugroženim obiteljima ovi tretmani će biti besplatni.

Marija je tek prije nešto više od godinu dana stekla zvanje edukacijskog rehabilitatora na Sveučilištu u Mostaru, no za njom je već neko vrijeme samostalnog rada uz dobrog mentora, ali i brojna volonterska iskustva u radu na ovom području. „Pripravnički staž sam odradila tu kod nas u Posušju u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića, a pod mentorstvom edukacijskog rehabilitatora Zore Skoko iz Ljubuškog. U školi sam jako puno radila individualno s djecom i taj dio sam maksimalno iskoristila za učenje i na kraju doista puno i naučila. Cijelo svoje školovanje sam volontirala u Udruzi „Vedri osmjeh“ u Mostaru. Već dosta vremena radim privatno, ali bili su to odlasci po privatnim kućama. I upravo taj dio, potrebe koje postoje u našem društvu za edukacijskim rehabilitatorom su me ohrabrile da uđem u svoj prostor i počnem raditi samostalno“, kazala nam je Marija.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading