Select Page

U SAD-u masovni prosvjedi, danas najveći u Washingtonu

U SAD-u masovni prosvjedi, danas najveći u Washingtonu
U SAD-u se naavljaju prosvjedi protiv policijske okrutnosti i rasizma. Nakon komemoracije i uoči pokopa Georgea Floyda, Washington se danas priprema za veliki prosvjed.

Najnovije informacije donosi dopisnica HRT-a Branka Slavica. Jedanaesti dan za redom nastavljeni su prosvjedi u brojnim američkim gradovima u svih 50 saveznih država.

Usprkos kiši, u noći s petka na subotu prosvjednici su ispred Bijele kuće mirno tražili pravdu za Georga Floyda. Pripadnika policije bilo je znatno manje no prethodnih dana.

Uvod je to u današnji cjelodnevni prosvjed u kojem će skupine iz različitih dijelova grada marširati prema Lafayette parku ispred Bijele kuće gdje je zbog sigurnosnih procjena povećan broj barikada i proširena zaštitna ograda. Predsjednik Trump bit će u gradu za vrijeme prosvjeda, iako preko vikenda nema najavljene javne aktivnosti.

Policija procjenjuje kako je riječ o najvećim demonstracijama u Washington od smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georga Floyda, no 700 pripadnika vojske iz Sjeverne Karoline svejedno je vraćeno u matičnu vojnu bazu. Grad će osiguravati lokalna policija i Nacionalna garda.

Organizatori prosvjeda različite su skupine aktivista.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je, prkoseći predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, preimenovala Trg Lafayette blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u “Black Lives Matter Plaza”, odnosno trg “Crni životi su važni”. Bowser je također angažirala umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom “Black Lives Matter” (Crni životi su važni) u žutoj boji, uz zastavu grada. Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih prometnica.

Osim toga, gradonačelnica je zatražila od predsjednika države da povuče savezne sigurnosne snage iz Washingtona koje su pomagale policiji prilikom najtežih sukoba s prosvjednicima. U pismu mu je objašnjavala kako nije bilo novih uhićenja posljednjih dana.

Predsjednik Donald Trump nazvao je washingtonsku gradonačelnicu nekompetentnom i dodaje da je ona nezahvalna za sve što je Nacionalna garda napravila posljednjih dana za sigurnost grada

Predsjednik Trump jučer se obratio tijekom dana javnosti. Njegova poruka naciji bila je: Gospodarski napredak moj je odgovor na nejednakost i rasizam. No spomenuo je ipak Georga Floyda, koji je preminuo brutalnom smrću dok je bio pod nadzorom policije.

Kazao je i da svi američki državljani zaslužuju biti jednaki pred zakonom te je ustvrdio da je ovo važan dan za Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg su nedavno ubili policajci. To naš Ustav zahtijeva i to je bit naše zemlje, rekao je Trump na prvoj konferenciji za novinare nakon više dana.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading