Select Page

U Sarajevu 11 uhićenih zbog veza s ISIL-om, kontaktirali s osobama u Iraku i Siriji

U Sarajevu 11 uhićenih zbog veza s ISIL-om, kontaktirali s osobama u Iraku i Siriji

Po nalogu tužitelja iz Odjela za terorizam Tužiteljstva BiH, na području Županije Sarajevo, provodi se opsežna akcija koju realiziraju policijski djelatnici Federalne uprave policije uz potporu partnerskih policijskih agencija i OSA BiH.

U akciji FUP-a sudjeluje više od 100 policajaca. Pretreseno je više stambenih lokacija na širem području Sarajeva: Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i još neke lokacije. Uhićeno je 11 osoba, a radi se o pripadnicima selefijskog pokreta i sumnjiče se za krivično djelo terorizam. Kako javlja Avaz, u akciji je uhićen Kemal Murić, osumnjičen za terorizam.

Agencije prenose kako su uhićeni osumnjičeni za terorističke aktivnosti i povezanost s radikalnim islamističkim skupinama. Uhićeni su održavali kontakt s radikalnim skupinama, posebno sa strukturama Islamske države (IS) i osobama na ratištima u Siriji i Iraku.

Policajci su pretražili dva mjesta vjerskog okupljanja i više stambenih objekata koje koriste privedeni. Akcija je provedena na području sarajevskog naselja Rajlovac gdje su prije dva mjeseca u terorističkom napadu ubijena dvojica pripadnika oružanih snaga BiH.

Tužitelji kažu da su pronađeni dokazi o povezanosti s IS-om uhićenih koji se terete za kaznena djela poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti. U okviru pretresa, vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste.

Tužiteljstvo BiH poručuje građanima BiH, da BiH ima kapacitete otkriti i procesuirati osobe povezane s terorizmom i radikalnim skupinama, te da će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, kao i sa partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane BiH.

“Policijski službenici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova BiH, postupajući po Naredbi Suda BiH, težišnim djelovanjem Specijalne policijske jedinice FUP-a i pod nadzorom Tužiteljstva BiH u ranim jutarnjim satima započeli su s realizacijom operativne akcije kodnog naziva ‘REZ'”, priopćeno je iz FUP-a.
Navodi se da je uhićeno 11 osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelima terorizam, financiranje terorizma, popoticanje i pripremanje krivičnog djela kao i navođenje osoba na odlazak na strana ratišta.

“Isti se dodvode u vezu s kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. U tijeku su pretresi objekata na 13 lokacija na području SŽ. Uhićene osobe bit će privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi dalje kriminalističke obrade, te će isti u zakonskom roku biti predati Tužiteljstvu BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiteljima. Značajnu podršku u provođenju akcije dali su pripadnici policije MUP-a SŽ”, navedeno je u priopćenju.

vecernji.ba

OGLASI

Loading