Select Page

U sklopu aktivnosti u povodu Međunarodnog mjeseca zaštite od požara u Posušju izvedena pokazna vatrogasna vježba

U sklopu aktivnosti u povodu Međunarodnog mjeseca zaštite od požara u Posušju izvedena pokazna vatrogasna vježba

Obilježavajući međunarodni mjesec zaštite od požara, Organizacijska jedinica za zaštitu zdravlja, sigurnosti i okoliša ( OJ ZZSO) INA-e i Energopetrola organizirala je danas, 7. svibnja 2019. pokaznu vatrogasnu vježbu na parkiralištu benzinske crpke INA u Posušju. Vježbom je prikazana simulacija požara nastalog tijekom pretakanja goriva iz autocisterne u podzemne spremnike crpke, što predstavlja jednu od aktivnosti s najvećim faktorom rizika za nastanak incidentne situacije. Ova pokazna vatrogasna vježba pod nazivom „Svibanj 2019“ izvedena u sklopu akcijskog plana za 2019. godinu.

Melita Imamović, direktorica Zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša INA grupe je istaknula kako ova grupacija godinama provodi redovite aktivnosti na podizanju svijesti uposlenika na prevenciji od požara, što je svakodnevna obveza sviju nas, a tijekom mjeseca svibnja, međunarodnog mjeseca zaštite od požara, izaberu berem jednu od stotinjak svojih postaja u BiH.

„Ovo je također jedan od načina na koji podižemo svijest ljudi o važnosti prevencije, a također testiramo spremnost naših uposlenika na reagiranje u vanrednim situacijama i svih ostalih sudionika u vježbi kako bi isrpravno reagirali u slučaju incidentne situacije“, kazala je gospođa Imamović, zahvaljujući svim sudionicima na podršci i njihovom aktivnom sudjelovanju u vježbi. Dodala je kako na njihovim crpkama incidentne situacije poput ove nisu zabilježene, no znalo se dogoditi da vozači upravo na crpki zatraže vatrogasni aparat, a jako je važno da oprema bude ispravna i da zaposlenici reagiraju ispravno i pravovremeno, pogotovo ukoliko je riječ o vozilu koje se nalazi u blizini crpke, a koje je zahvatila vatra ili mu prijeti.

Po završetku vježbe Vatrogasnom društvu je uručena i simbolična donacija od strane INA grupe. Zahvaljujući na donaciji Mario Čutura, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Posušje, kazao je kako je vježba protekla dobro ističući kako ovakav vid vježbe itekako koristi i samoj vatrogasnoj postrojbi. Drago Martinović, ravnatelj Uprave CZ ŽZH također je vježbu ocijenio uspješnom, zadovoljan jer je za mjesto izvođenja izabrano Posušje, jedna od općina i gradova u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Tijekom vježbe začule su se i sirene. Pored djelatnika INA-e, tvrtke dobavljača goriva i Vatrogasne postrojbe Posušje, u vježbu je bila uključena Služba hitne pomoći, čijim je vozilom odvezen jedan „unesrećeni djelatnik INA-e“. Logističku potporu pri izvođenju ove vježbe pružila je općina Posušje i Civilna zaštita, a tijekom vježbe bile su evakuirane zgrade institucija u blizini, banke i dvaju županijskih ministarstava. Vježba je, kako je i planirano započela u 11 i završila u 11 i 30. Za to vrijeme djelatnici PU Posušje osiguravali su područje i regulirali promet.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading