Select Page

U SUSRET RAŠTIKIJADI: Posušani u Kanadi uzgajaju domaću raštiku

U SUSRET RAŠTIKIJADI: Posušani u Kanadi uzgajaju domaću raštiku

„Raštikijada“, 4.po redu, u Grudama na imanju „Marića gaj“ vlasnika Tome Marića potiče veću sadnju raštike i pripremu jela od tog povrća.

Zelena raštike se pokazala kao jako zdravo povrće bogato kalcijem. U jednom vremenu bila je u drugom planu pa se želi s razlogom oteti zaboravu i vratiti na stolove i kuhinje.

I u posuškom kraju mnogi još, osim mladih, drže do raštike a raseljene veže za svoj dragi kamen i kraj. Tako smo zabilježili zanimljivosti u Rastovači gdje mnogi sade to povrće i pripremaju za jelo. Iz obitelji Gavran odnijeli su sjeme u Kanadu i zasadili raštiku koja je dobrim dijelom zadržala i miris i okus Hercegovine. Andrija Bakula je također završio u Kanadi. Tamo mu neka vrsta raštike nije odgovarala pa je zasadio svoju domaću i više je nego zadovoljan.

rastikijada-rastika

U Rakitnu i Tribistovu spominju svoj domaći kupus i već se najavljuje slična manifestacija kao i Grudama s novim nazivom – Kupusijada s pripremom kiselog kupusa i suhog mesa. Dobro je da i mladi sve više uče o zdravoj hrani i da se ne zaboravljaju stari običaji. Stariji u Čitluku, Batinu, Rastovači i na sve strane, tvrde kako su jeli raštiku i pjevali gangu. Stoga pohvaljuju i Gruđane što su odlučili u tom smjeru uraditi nešto korisno i zdravo s čuvanjem starih jela i običaja na idućoj raštikijadi.

Večernji list/P.C.

OGLASI

Loading