Select Page

U TOP 5 najboljih poduzeća jedna kladionica iz Hercegovine, među najizvoznicima tvrtka iz Posušja

U TOP 5 najboljih poduzeća jedna kladionica iz Hercegovine, među najizvoznicima tvrtka iz Posušja

Autoceste FBiH su poduzeće sa najvećom ostvarenom dobiti u 2018. godini u Federaciji BiH, najveći gubitaš je mostarski Aluminij, dok je Holdina poduzeće sa najvećim ostvarenim prihodima, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Financijsko-informatičke agencije FBiH.

Javno produzeće Autoceste FBiH ostvarilo je dobit od 117,5 milijuna KM, “potukavši” ostala, uglavnom privatna poduzeća po profitabilnosti, ali ovaj uspjeh najvećim dijelom može zahvaliti povećanim prihodima od trošarina usljed povećanja akciza za naftne derivate za financiranje izgradnje cesta i autocesta.

Najprofitabilnije privatno poduzeće je Bingo Tuzla, koje je ostvarilo dobit od 76,4 milijuna KM, a čemu je doprinijelo njegovih 6.845 radnika, po čemu je ovo poduzeće najveći poslodavac.

Slijede BH Telecom sa 56,2 milijuna KM dobiti i JP Elektroprivreda BiH sa 52,4 milijuna KM.
Top pet najprofitabilnijih preduzeća zaokružuje Premier World Sport Čitluk sa dobiti od 46,4 milijuna. Na listi potom sljede Lager Posušje (45,6 milijuna KM dobiti), JP Ceste FBiH (38,08 mil KM), FIS Vitez (34,4 mil KM), Violeta Grude (31,7 mil KM) i Coca-Cola HBC BH 30,4 mil KM.

Najveći gubitaš je mostarski Aluminij sa minusom od 70,4 milijuna KM, a u top pet nalaze se i dva društva posrnulog Agrokora u Bosni i Hercegovini – Ledo Čitluk na drugom mjestu sa gubitkom od 41,5 milijuna KM i Konzum Sarajevo na četvrtom mjestu sa 25,4 milijuna KM. Između Leda i Konzuma na trećem mjestu najvećih gubitaša nalazi se Hidrogradnja Sarajevo u stečaju koja je lani bila u “crvenom” 40,3 milijuna KM.

Top pet najvećih gubitaša zaokružuje zavisno poduzeće holdinga EP BIH Rudnici Kreka Tuzla sa manjkom prihoda nad rashodima od 25,4 milijuna KM.
Na listi najvećih gubitaša potom slijede KJKP Gras sa gubitkom od 22,9 milijuna KM, PINK BH Company, 21,5 milijuna KM, BHRT 21,0 mil KM, Buba Comerce Vitez 18,4 milijuna KM i Aspek Sarajevo 16,5 milijuna KM.

Društvo sa najvećim ukupnim prihodom je Holdina Sarajevo (1,18 mlrd KM) nadmašivši druga dva velika preduzeća Bingo Tuzla sa prihodom od
1,11 mlrd KM i Elektoprivreda BiH sa 1,06 mlrd KM.

OGLASI

Loading