Select Page

Poklečani: Svetkovina rođenja svetog Ivana Krstitelja

Poklečani: Svetkovina rođenja svetog Ivana Krstitelja

Blagdan je svetoga Ivana Krstitelja. Sveti Ivan Krstitelj je “najveći čovjek rođen od žene” – reče za njega Isus. Na području Posušja sveti Ivan Krstitelj se posebno slavi u Poklečanima u Rakitnu, jer je ovaj svetac nebeski zaštitnik ove župe. Svečana sveta misa slavljena je u 11 sati, a predslavio ju je fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije uz koncelebraciju devet drugih svećenika.

Svoju propovijed fra Skoko je započeo s pitanjem što jedan čovjek koji je živio prije 2000 godina ima danas nama reći, jer toliko stvari se promijenilo i vremena su danas drugačija nego prije 2000 godina.“Riječ Božja se nije promijenila i ona je uvijek aktualna i upravo je ona potrebna čovjeku u ovim promjenjivim vremenima kako se čovjek ne bi izgubio“, kazao je fra Iko Skoko. Napomenuo je da su tri pitanja vezana za život svetoga Ivana Krstitelja:1. Što će biti od ovoga djeteta?, 2. Je li on Mesija? i 3. Što mi trebamo raditi da se obratimo? „ To su pitanja koja mi sebi stalno postavljamo: Što će biti od mene?, 2. Tko sam ja?, 3. Što trebam raditi?“, kazao je fra Skoko.

Odgovarajući na pitanje „tko sam ja“ fra Skoko je kazao da smo svi mi Božji dar, baš kao što je sveti Ivan bio dar svojim roditeljima u poodmakloj dobi. „Svaki je život Božji dar, bez obzira na okolnosti i zato je važno živjeti kršćanski i ljudski“, kazao je fra Skoko. Dodao je da je naš drugi poziv ostvarenje na zemlji. „Kao što se sveti Ivan ostvario kako propovjednik, tako i mi trebamo se ostvariti u svojim ulogama i pozivima. Svoj poziv na zemlji ne smijemo prebaciti na druge, ne smijemo druge kriviti za svoje nesreće – jer sloboda ostvarenja je na nama samima. Trebamo biti zahvalni svima koji nam pomažu, ali platforma oslonca nam mora biti milost Isusa“, kazao je fra Skoko. Upozorio je na depresiju kao raširenu bolest duše. „Dva su razloga. Ljude se tjera da se predstavljaju nešto što nisu. Cijele škole postoje koje uče kako ostaviti dojam. No, u stalnom tračanju za ostavljanjem dojma mi osjećamo da nikad nismo ostavili dovoljno dobar dojam. Čovjek onda pati i duša mu obolijeva. Drugi razlog je ponižavanje ljudi. Nitko nije previše grub u ponižavanju, ono se događa suptilno, lagano, stvaraju nam se kompleksi da ne vrijedimo. Čovjek onda pokušava dohvatiti nešto što ne može i opet pada u depresiju“, upozorio je fra Skoko. Zato upućuje na čitanje Biblije. „Sveto pismo nam u svakom retku poručuje da smo vrijedni – jer smo dar Božji“, kazao je fra Skoko. Odgovarajući na pitanje „što trebam raditi“ fra Iko upućuje na odgovore svetoga Ivana Krstitelja: ne smijemo biti sebični, gluhi i slijepi za potrebite i budimo pošteni u obavljanju službe koju radimo. Jedna od poruka svetoga Ivana Krstitelja bila je i: „Tko ima dvoje haljine, neka podjeli s onim tko nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako. Imaj srca kršćanine za drugoga, pa će tako i Bog imati za tebe.“

Fra Iko Skoko je u propovijedi istaknuo da su poruke današnjeg sveca da se oslobodimo straha jer čovjek u strahu je sebičan i depresivan. Zaključio je riječima da je najopasnije kada čovjek ne zna cilj života, te pozvao da nam cilj bude Isusov poziv na Kraljevstvo nebesko.

Sveti Ivan Krstitelj je zaštitnik pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika i velikog broja gradova, država i župa širom svijeta.

Sveto misno slavlje iz župne crkve u Poklečanima prenosila je i naša radijska postaja.

Radioposusje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading