Select Page

U Viru proslavljen blagdan sv. Jure

U Viru proslavljen blagdan sv. Jure

Blagdan je svetoga Jure, zaštitnika župe Vir u Posušju. Župljani i gosti okupili su se u mjesnoj crkvi staroj oko 150 godina kako bi po zagovoru svetoga Jure molili Boga.

Središnje misno slavlje u Viru danas je u 11 sati predvodio don Donald Marković, župnik u Ljubitovici, župi u trogirskom zaleđu s prostora šibenske biskupije.

„Pustimo Krista u naš život i da kroz naš život Krist djeluje“, kazao je na samom početku don Marković. U svojoj propovijedi osvrnuo se na život svetoga Jure koji je nakon proglasa rimskog cara da se kršćani izbace sa svih položaja i sam odbacio blistavu vojnu karijeru koja ga je čekala i tako priznao svoju vjernost Kristu. „I sam car ga je nagovarao da se odrekne svoje vjere, jer cijela vojna karijera je bila pred njim, no on je ostao vjeran Kristu. Njegova borba je bila nutarnja – hoću li pogaziti svoj život na ovom svijetu ili ću pogaziti vječni život. Mislim da svatko od nas ima ovu borbu sa samim sobom – borbu s demonima, strahovima i snovima. Koliko stvari nisam učinio jer sam se bojao, jer sam kalkulirao, jer sam planirao… Koliko puta smo sve isplanirali, a onda nam sve propalo… Tada smo propustili slobodu koju nam Krist naviješta – biti slobodan od straha, od budućnosti, od toga tko će nam što reći…“, kazao je don Marković. U svojoj propovijedi je pozvao da se prepustimo Božjoj volji.

„Mnogi će reći da je bilo lako svetom Juri jer je bio svetac, ali ja vam kažem da se svetac ne rađa nego postaje, ali stalno se boreći i predajući Bogu,“ kazao je don Marković. Pozvao je da razmišljamo o svetom Juri i o njegovu životu. „Ljudskim očima on nije ništa napravio, odrekao se vojne službe, ismijan je i ubijen. No toliko se stoljeća slavi zato što je pobijedio strah i zmaja u sebi“, zaključio je don Marković.

Spomenimo da je današnje misno slavlje svojim pjevanjem uveličao zbor mladih župe Vir, a uz predmolitelja don Donalda Markovića svečanoj misi koncelerirali su brojni svećenici posuškog dekanata, ali i okolice. Župnik don Ilija Drmić je na početku istaknuo da je ovaj dan bio i 40 dan od kako je preminuo Milan Mijo Đerek. Smrt ovoga mladića duboko je potresla ovu župu. Pokojni Mijo bio je prema riječima don Ilije Drmića osnivač, voditelj, svirač i pjevač u župnom zboru mladih. Na samom kraju don Ilija se zahvalio svima koji na bilo koji način pomažu rad župne zajednice.

Središnje misno slavlje iz župne crkve prenosila je i naša radijska postaja. (zp)

Radioposuje.ba

OGLASI

Loading