Select Page

U Vukovaru mirno i dostojanstveno odana počast stradanju grada u Domovinskom ratu

U Vukovaru mirno i dostojanstveno odana počast stradanju grada u Domovinskom ratu

Od ranog jutra u Vukovar pristižu brojni domoljubi iz cijele Hrvatske kako bi odali počast stradanju toga grada u Domovinskom ratu. Središnji program počeo je u 10 sati u dvorištu vukovarske bolnice odakle je, prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata krenula i Kolona sjećanja.

Nije bilo podjela

Koloni su se nakon završetka programa pridružili i državni dužnosnici. Podjele i ekscesi koje su, u strahu od vlastitog naroda tjednima najavljivali pojedini političari, a prije svega predsjednik Josipović i ministar Matić nisu se dogodile.

Središnji program počeo je u 10 sati u dvorištu vukovarske bolnice odakle je krenula i Kolona sjećanja u kojoj su se našli i državni dužnosnici prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

vukovar kolona 4.jpg

Prema groblju ispred ulaza u bolnicu ranije je krenulo nekoliko stotina građana u dvije odvojene kolone, kao i svake godine jer svi ne mogu stati u krug bolnice.

Kolona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara krenula je prema groblju ispred nekadašnje zgrade konzulata Srbije, a s njima je Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar-Kitarović, koji su na početku programa bili u krugu bolnice.

Jedna kolona

Njima se priključilo i desetak pripadnika IV. bojne vukovarske 3. gardijske brigade ZNG-a, koji su novinarima rekli da krug bolnice napuštaju ranije, u svojem protokolu, i kreću prema vukovarskom Memorijalnom groblju jer državna vlast ne poštuje branitelje.

Nakon toga svi su se spojili u jednu kolonu i krenuli prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

vukovar kolona 2

Stanje u Vukovaru je mirno te nisu zabilježeni bilo kakvi izgredi ili narušavanje javnog reda i mira.

Pored velikog broja građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske, programu u dvorištu bolnice nazočili su najviši državni dužnosnici, predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je još sinoć stigao u Vukovar te premijer Zoran Milanović, zajedno s članovima Vlade RH, brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve, te brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.

“Nema politike, jedna je kolona, idemo svi ulicom”

Dvije kolone, ona državna te ona koja je prije kraja komemorativnog programa krenula iz vukovarske bolnice i pridružila se koloni Stožera za obranu hrvatskog Vukovara spojile su se nešto prije 11 sati na putu prema Memorijalnog groblju, a zamjenik zapovjednika 4. bojne 3. gardijske brigade Pero Perić ocijenio je kako je u Vukovaru jedna kolona.

vukovar kolona 5.jpg

“Naša postrojba predvodi kolonu, samo su naši dečki malo krivo razumjeli pa su krenuli malo prije prozivanja. Danas je jedna kolona”, rekao je Perić za HTV.

Nakon intoniranja himne i minute šutnje desetak pripadnika IV. bojne vukovarske 3. gardijske brigade ZNG- a je pod zastavom izašlo iz kruga vukovarske bolnice, a novinarima su ranije rekli da krug bolnice napuštaju ranije, u svojem protokolu, i kreću prema vukovarskom Memorijalnom groblju jer državna vlast ne poštuje branitelje. Ta je skupina došla do zgrade u kojoj je svojedobno bio konzulat Srbije gdje ih je čekala kolona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i veterani 5. gardijske.

vukovar kolona 3

U toj drugoj koloni i vrh je HDZ-a, među njima predsjednik stranke Tomislav Karamarko i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

Prema službenom protokolu obilježavanja Dana sjećanja, zastava IV. bojne trebala je biti na čelu Kolone sjećanja u kojoj je i državni vrh, a koja je nakon komemorativnog programa u krugu bolnice krenula prema vukovarskom groblju .

I Ivica Arbanas, predsjednik zadarske HVIDR-e, rekao je da je riječ o jednoj, a ne o dvije kolone. Dodao je kako su momci bili u krugu bolnice, izašli su van, a protokol se malo odužio.

“Nema politike, jedna je kolona, idemo svi ulicom”, rekao je Arbanas.

foto:Vlado Kos / Cropix

OGLASI

Loading