Select Page

18.studeni: Dan utemeljenja HZ Herceg-Bosne i Dan županije Zapadnohercegovačke

18.studeni: Dan utemeljenja HZ Herceg-Bosne i Dan županije Zapadnohercegovačke

Danas, 18.studenog obilježava se Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosna i Dan Županije Zapadnohercegovačke.

18.studenog je neradni dan u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je 18. studenog 1991., kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH. Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen-Stoltenbergov mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

hb_arhiv

 

Supotpisnica Washingtonskog sporazuma

Hrvatska Republika Herceg-Bosna, bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

hb_odluka

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg- Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

Svečano obilježen Dan Županije Zapadnohercegovačke

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava (na mostu) danas je započelo obilježavanje Dana Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon kratke molitve, obilježavanje je nastavljeno u širokobriješkom kinu Borak gdje je održana svečana sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke koju je otvorio predsjednik Skupštine Ante Mišetić.

dan-zupanije-zzh-111814

On je u svome pozdravu i obraćanju nazočnima istaknuo kako je ovaj dan upisan u povijest Hrvata naših prostora, ali i cjelokupnog hrvatskog naroda prisjećajući se nemilih događaja u Škabrnji i Vukovaru.

Mišetić se također zahvalio svim dosadašnjim zastupnicima u Skupštini i poželio uspješan rad novoizabranim zastupnicima na dobrobit svih žitelja ove županije.

dan-zupanije-zzh-1118114

Nazočnima su se obratili i premijer ŽZH Zdenko Ćosić i predsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić.

Molitvu za poginule branitelje i blagoslov za sve nazočne izmolio je širokobriješki župnik fra Stipe Biško.

Dan općine Grude

Svečano je ovih dana u Grudama gdje se obilježavaju Dan općine Grude, Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Dan ZHŽ-a i rođenje jednog od najvećih pjesnika koji potječe s područja ove općine Antuna Branka Šimića.

Na svečanoj sjednici u Grudama dodijeljeno je priznanje za počasnu građanku općine Grude Julenne Bušić, a dodijeljena je i nagrada Srednjoj školi Antuna Branka Šimića Grude.

grude hb

Julienne Bušić počasna je građanka Gruda.

Od uglednih gostiju, uz rukovodstvo općine, nazočne je pozdravio i generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša kao i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić. Također su braniteljske udruge te općinska i županijska vodstva položili vijence pored spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

(FOTO:Ramić, Boboska.info)

OGLASI

Loading