Select Page

U ZHŽ-u se pokreću destilerija bilja, proizvodnja sira, džemova…

U ZHŽ-u se pokreću destilerija bilja, proizvodnja sira, džemova…

ZHŽ je od jučer bogatiji za šesnaest tvrtki. Naime, u prostorijama poslovnog inkubatora u općini Ljubuški potpisani su sporazumi o sufinanciranju novih poslovnih ideja između Javne ustanove Razvojna agencija ZHŽ – HERAG i šesnaest poduzetnika čije su se poslovne ideje pokazale najboljima na natječaju fonda za pomoć malom i srednjem poduzetništvu u sklopu projekta “Home Grown Business”.

Za pomoć malom i srednjem poduzetništvu HERAG je osigurao sredstva u iznosu od 60.000 eura koja su podijeljena u dvije skupine poduzetnika, odnosno polovina će biti raspodijeljena na deset novih poduzetnika, koji će u pokretanju posla imati svu potrebnu potporu 22 mentora koje je angažirao HERAG, ali neće koristiti infrastrukturu poslovnog inkubatora, dok će ostatak od 30 tisuća eura pomoći pokretanju šest tvrtki u samom objektu inkubatora.

Prema riječima Ivana Jelčića, ravnatelja HERAG-a, oni poduzetnici koji ulaze u inkubator uz novčana sredstva dobivaju urede opremljene stolovima, računalima, internetom i ostalom potrebnom infrastrukturom. “Urede će imati četiri mjeseca besplatno, a kasnije će plaćati simboličnu cijenu koja će rasti kako budu rasle tvrtke”, navodi Jelčić.

On je ovom prilikom istaknuo kako se na natječaj fonda za pomoć malom i srednjem poduzetništvu javilo čak 58 poduzetnika. “Puno je dobrih ideja koje su također zaslužile biti financirane, međutim, budući da smo ograničeni sa 60.000 eura, nažalost, ovoga puta nismo mogli pomoći više od 16 ideja”, kazao je Jelčić.

herag-2

Naglašava kako su prilikom odabira poslovnih ideja nastojali izabrati one za koje postoji velika perspektiva da će uspjeti razviti posao. Među idejama koje su ocijenjene najboljima našli su se proizvođači kozjeg sira, suvenira od maslinova drva, džemova, dizajnerskih majica, kozmetike, kao i Agencija za savjetovanje. Tvrtka za marketing i produkciju također je jedna od poslovnih ideja koju je HERAG prepoznao kao potencijal.

“Sredstvima koje je osigurao HERAG ćemo kupiti dio potrebne opreme koja će nam pomoći u pokretanju posla. Potencijal za razvoj tržišta postoji jer kod nas nema puno takvih tvrtki. Inače se usredotoče na fotografiranje vjenčanja i tradicionalne stvari, dok se za promociju i marketing rijetki odlučuju, što nam je i bio motiv”, kaže Ramljak. Sredstva iz spomenutog fonda pomoći će i pokretanje destilerije ljekovitog i aromatičnog bilja.

“Za ovu vrstu proizvoda postoji veliko tržište i potencijal, čak mislim da smo dosta u zaostatku s proizvodnjom i mogućnostima koji nam se nude”, kazala je Mirjana Vlašić Torcello uime tvrtke Lamaruž koja planira pokretanje pogona destilerije.

vecernji.ba

OGLASI

Loading