Select Page

Učenici Srednje strukovne škole na CNC stroju izradili prigodan zimski poklon

Učenici Srednje strukovne škole na CNC stroju izradili prigodan zimski poklon

CNC operater ( eng. Computer Numerical Control—računalom upravljani strojevi) zanimanje je koje iznimno popularno i vrlo traženo na tržištu rada kako našeg, tako i europskog.

Općina Posušje i Srednja strukovna škola uspjeli su iz EU fondova doći do CNC stroja i omogućiti mladim kadrovima kvalitetno praktično znanje u ovom iznimno cijenjenom zanimanju.
Da su učenici strukovne škole na dobrom putu u svladavanju svog praktičnog znanja, svjedoče i njihovi prvi uradci primjenom CNC tehnologije. Za vrijeme snježnih zimskih dana naši limeni ljubimci su često prekriveni ledom i plastične strugalice tada su najtraženija roba. Upravo su one postale prvi proizvod kojeg su učenici izradili. Strugalice su građene od plastične mase, žute boje s gumicom pri vrhu za brisanje vode i snijega, a kao potvrda izrade, na njima stoji i naziv Srednje strukovne škole Posušje.

Kako kaže ravnatelj Knezović “ključna stvar u stvaranju kvalitetnih kadrova za tržište rada jest praksa. Mi na ovaj način nastojimo već nakon završetka srednjeg obrazovanja stvoriti kadar koji je sposoban samostalno raditi posao za koji se obrazovao u našoj školi. Tako rade sve zapadne zemlje i to je naš cilj u svim zanimanjima koja imamo u ponudi u Strukovnoj školi.”

Strugalica izrađena na CNC stroju Srednje strukovne škole Posušje

“Medicinske sestre i tehničari idu u drugom razredu na ljetnu praksu na odjele SKB Mostar kako bi vidjeli i naučili ono što ih čeka u budućnosti. U trećem i četvrtom razredu medicinske sestre i tehničari u Mostar idu svaki tjedan” – dodaje Knezović.

Podsjećamo da u Strukovnoj školi u Posušju postoje i zanimanja: kuhari, računalni tehničari u strojarstvu, ekonomisti i frizeri.
Kuhari su na praksi u lokalnim ugostiteljskim objektima, a prije nekoliko godina u školi se izradila kuhinja u kojoj đaci po potrebi pripremaju obroke za profesore i ostale djelatnike škole te na takav način bruse svoj zanat.
Odjel računalnih tehničara praktičnu nastavu izvodi na računalnim programima za strojarstvo gdje svakako treba izdvojiti rad na Solid Worksu po čemu je ova škola jedinstvena u BiH.

Ekonomisti već nekoliko godina rade po moderniziranom planu i programu. Naime, kroz srednju školu učenici vode vježbeničku tvrtku koja prolazi kroz sve ono što se događa s tvrtkama u realnom svijetu.

Srednja strukovna škola Posušje postaje primjer obrazovnog sustava kakav bi mogao izvući Bosnu i Hercegovinu iz letargične svakodnevice.

posuski.info

OGLASI

Loading