Select Page

Ugašen požar na Blidinju

Ugašen požar na Blidinju

Požar koji je danas oko 11 sati buknuo u parku prirode Blidinje ugašen je u popodnevnim satima.

Gasili su ga vatrogasci iz Posušja, Mostara i Jablanice, te planinari i članovi gorske službe spašavanja Posušje. Prema procijenama, opožareno je oko 30 hektara borove šume i niskog raslinja.

Prema prvim saznanjima, uzrok i ovom požaru je ljudski faktor. Obzirom da je zadnjih dana diljem općine Posušje bilo jako puno vatrogasnih intervencija zbog požara koji su nastali neodgovornim paljenjem korova i strnine, iz policijske postaje Posušje najavljuju intezivnije istražne radnje i mjere protiv osoba koje se na ovaj način neodgovorno ponašaju.

Iz Odsjeka za civilnu zaštitu podsjećaju da je neodgovorno ponašanje s vatrom je kažnjivo. „Članak 317. Kaznenog zakona F BiH u stavku 1. predviđa kaznu zatvora od jedne do osam godina za izvršitelja ovog kaznenog djela, ukoliko je uslijed izazvanog požara nastupila šteta velikih razmjera ili je izazvano istovremeno više šumskih požara. U stavku 3. istog članka, određeno je da će se počinitelj navedenog kaznenog djela kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine, ukoliko je isto počinio iz nehaja“, upozoravaju iz civilne zaštite.

Nakon uspješno okončane akcije vatrogasci i ostali su se odmorili u planinarskom domu HPD Pločno gdje ih je dočekao načelnik općine Posušje Branko Bago.

posusje.net

OGLASI

Loading