Select Page

UGP: Koronavirus je uzrokovao goleme negativne posljedice na gospodarstvo u cjelini !

UGP: Koronavirus je uzrokovao goleme negativne posljedice na gospodarstvo u cjelini !

Jučer,  4. lipnja 2020., u uredu Udruge gospodarstvenika Posušje, održana je 12. sjednica Upravnog odbora. Sjednicom je presjedao predsjednik UO Damir Vican, a na sjednici je bilo osam od devet članova UO.

Upravni odbor je usvojio financijsko izvješće za 2019. godinu, kao i izvješća o radu Upravnog odbora i Udruge u periodu od prošle 14. skupštine koja je održana u lipnju 2019. Sljedeća, 15. skupština UGP-a zakazana je za 18. lipnja 2020. u 18.00 sati u restoranu Staza na Blidinju.

Na sjednici se najviše govorilo o pandemiji koronavirusa i posljedicama koje je pandemija prouzročila, kako na društvo u cjelini, tako i na gospodarstvo. Pad poslovnih aktivnosti je evidentan u cijelom svijetu pa tako i BiH. Taj pad se ogleda kroz manji promet roba i ljudi te pad prihoda kod svih, ili gotovo svih, poslovnih subjekata pa tako i kod članova UGP-a, u odnosu na isti period prošle godine. Naravno, najveći pad prihoda imali su oni kojima je zabranjen rad zapovijedima stožera civilne zaštite i oni kojima rad nije zabranjen, ali je njihovo poslovanje naslonjeno na djelatnosti kojima to je, jer im je na taj način rad onemogućen. Mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije, koje su donijete na razini općine, županije i federacije, donijete su s velikim zakašnjenjem i nedovoljne su za ozbiljniju podršku posrnulom gospodarstvu u nastojanjima da održi broj zaposlenosti na razini od prije krize.

Problemi u poslovanju su započeli polovicom ožujka, a još uvijek nije isplaćena niti jedna marka najavljenih subvencija s razine federacije, županije i općine za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije za gospodarstvo u našoj općini.

ugp

OGLASI

Loading